Školski anđeli

Nagrađeni učenici krčkih škola, izradili su taktilne knjižice za vršnjake s teškoćama u razvoju

Mladen Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić

Na svečanoj proslavi Tjedna filantropije učenici Osnovne škole Omišalj i njene Područne škole Dobrinj dobili su nagradu »Otisak srca« u kategoriji volonterskih inicijativa



OMIŠALJ – Na svečanoj proslavi Tjedna filantropije nedavno održanoj u Zadru, volonterska akcija Školskih anđela – učenika Osnovne škole Omišalj i njene Područne škole Dobrinj dobila je nagradu »Otisak srca« u kategoriji volonterskih inicijativa. Nagradu dodjeljuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva u suradnji s Europskom zakladom za filantropiju i društveni razvoj. Školski anđeli koje predstavljaju polaznici spomenutih dviju školskih jedinica, a koji tijekom cijele školske godine volonterski pomažu ostalim učenicima u radu, učenju i socijalizaciji, izradili su taktilne knjige za svoje prijatelje iz posebnog razrednog odjela u Dobrinju, a koji u toj krčkoj školi odnedavna pohađaju učenici s poteškoćama u razvoju.


Mjesecima radili


Brigom za svoje vršnjake zauzeti omišaljski, njivički i dobrinjski osnovci u predbožićno su vrijeme svojim prijateljima s posebnim potrebama, polaznicima posebnog odjeljenja koje tamo organizira Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka, uručili prigodne darove u vidu taktilnih knjižica namijenjenih mališanima koji pohađaju prilagođene odgojno-obrazovne programe. – Više desetaka osnovaca, polaznika Područne škole Dobrinj, ali i njene matične, omišaljske škole, mjesecima su neumorno rezali, krojili, šili, oslikavali i lijepili, a sve kako bi od srca i s radošću svojim vršnjacima s teškoćama u razvoju darovali atraktivne i sadržajne taktilne knjižice, svojevrsne radne slikovnice koje su polaznicima tog programa od tada od velike pomoći u usvajanju obrazovnih programa, rekla je školska pedagoginja Petra Naranđa.


Nema predaha


Napomenuvši da su zajedno s njom, radeći s učenicima na izvannastavnim radionicama, ostvarenju plemenitih ciljeva pripomogle i brojne »pomagačice i pomagači«, Naranđa kaže da su projekt koji je okrunjen podjelom šarenih, mekih i zanimljivih, interaktivnim pomagalima opremljenih knjižica, podržale i riječka udruga »Delta« te Udruga za razvoj civilnog društva »Smart«, koje su takav oblik povezivanja polaznika dviju škola i njihovih kolega koji pohađaju posebne odjele potpomogle u okrilju projekta »VOLLUMEN – širenje mreže školskog volontiranja u PGŽ-u«. No, valja istaknuti da s tim projektom nije završila i briga zasluženo nagrađenih malenih otočana za ranjive članove zajednice u kojoj žive. Naprotiv, kažu predstavnici OŠ Omišalj, u sklopu sličnih volonterskih radionica uskoro kreću i s izradom novih taktilnih knjiga namijenjenih slijepim i slabovidnim učenicima.


Zajedništvo i kolegijalnost




Deseci školaraca s cijele Dobrinjštine, ali i iz Omišlja i Njivica uložili su velik trud i stotinu sati volonterskog rada koji je naposljetku rezultirao uručenim darovima. A njihova se vrijednost, mnogo više od cijene materijala ugrađenih u didaktička pomagala, ogleda u stvorenom osjećaju zajedništva, prijateljstva, povezanosti i kolegijalnosti svih polaznika tih dviju škola s malobrojnim, ali svima iznimno dragim i važnim polaznicima odjela koji je, zajedno s istim takvim odjelom oformljenim u PŠ-u Vrh, s početkom lanjske nastavne godine postao važna sastavnica otočnoga školstva.