150 godina tradicije

Loparski maškari obilaze domove, tjeraju zimu pjesmom i veselicom

Slavica Mrkić Modrić

Snimio Slavica MRKIĆ MODRIĆ

Snimio Slavica MRKIĆ MODRIĆ

Svoj su ophod mjestom počeli noć prije dizanjem dva stupa na čijem vrhu stoji zimzelena grana i vijori hrvatska zastava. Bandere su podignute suprotnim stranama Lopara, a s tih strana stižu i grupe Loparskih maškar koje se tijekom jutra susreću u centru mjesta, te posjećuju školu, općinu i župnika



Jutros su, kako to i nalaže više od 150 godina stara tradicija, Loparski maškari, sumještanima poželjeli dobro jutro. Poželjet će im sedamdesetak maškari i dobar dan, i dobru večer, a bogme i laku noć jer je njihovo današnje poslanje ući u domove Loparana, te im pozdravom punim dobrih želja, a onda i pjesmom naznačiti smjenu godišnjih doba, odnosno kraj maškara i početak korizme.


Loparski maškari


Loparski maškari



Svoj su ophod mjestom počeli noć prije dizanjem dva stupa na čijem vrhu stoji zimzelena grana i vijori hrvatska zastava. Bandere su podignute suprotnim stranama Lopara, a s tih strana stižu i grupe Loparskih maškar koje se tijekom jutra susreću u centru mjesta, te posjećuju školu, općinu i župnika.





Loparski maškari imaju specifičnu, lako prepoznatljivu i pamtljivu odoru. Od crnih cipela, preko bijelih hlača, crne “halje” ili sakoa, kravate, rupca ili “facola” do prekrasne “pernate” maske ukrašene kurdelicama i nešto slobodnijim “pin up” fotografijama. Dodajmo još i vrlo zanimljivo rađen “šćap”, te zvonac, a zamislimo i napjeve koji vuku korijene iz Like, i eto kompletne slike Loparskih maškari.



Po starom običaju djeci dijele bombone. Tijekom dana razmjenjuju strane tako da u loparske domove ulaze pripadnici obje grupe. Uvečer se opet nalaze u sredini mjesta, a Loparski maškari karneval odjavljuju velikom veselicom koju će večeras nastupom uveličati Mate Bulić. A onda, što se tiče maškar i maškaranja, do iduća Tri kralja maske o klin. 


Loparski maškari


Loparski maškari