Dobri rezultati

Listopad na Krku bio je čak 15 posto bolji od lanjskog

Mladen Trinajstić

Foto: M. TRINAJSTIĆ

Foto: M. TRINAJSTIĆ

U listopadu je registrirano više od 30,5 tisuća dolazaka te 125,7 tisuća noćenja, što je 15, odnosno 9% više nego lani. Gledajući pak svih 10 mjeseci, u odnosu na lanjske rekorde ostvareni su plusevi



KRK – Na otoku Krku je tijekom listopada registrirano nešto više od 30,5 tisuća dolazaka te 125,7 tisuća noćenja. U odnosu na isto posezonsko razdoblje prošle godine, listopadski je rezultat za skoro 15 posto bolji od lanjskog po pitanju broja posjetitelja, te 9 posto jači po broju noćenja. Gledajući svih deset ovogodišnjih mjeseci, 2019. je i s koncem prošlog mjeseca potvrdila svoj status najbolje turističke godine, one u kojoj je na Krku (dosad) registrirano 878.508 posjetitelja te čak 4,97 milijuna noćenja ostvarenih u objektima komercijalnog smještaja, poručili su iz Turističke zajednice otoka Krka.


U odnosu na rezultat razdoblja »siječanj-listopad 2018.«, ovogodišnji su dolasci brojniji za 2,7 posto, dok je broj ostvarenih noćenja veći za nepunih 1 posto, kaže direktorica otočnog TZ-a Majda Šale, ne propustivši ukazati i da je ovogodišnji, s koncem listopada ostvareni turistički rezultat našeg najposjećenijeg otoka za gotovo 10 posto bolji u dolascima u odnosu na usporedive brojke pretprošle godine, uz 5,4 posto »jače« brojke i u pogledu ostvarenih noćenja.


Top tri


U deset ovogodišnjih mjeseci najveći doprinos ukupnom rezultatu krčke turističke 2019. dao je smještaj u domaćinstvu. U apartmanima i kućama za odmor ostvareno je 50,7 posto ukupnog prometa, odnosno 2,52 milijuna noćenja. Dodatnih 1,5 milijuna noćenja (30 posto prometa) ostvareno je u kampovima, dok su hoteli u ukupnom rezultatu sudjelovali s 893 tisuća noćenja, odnosno 18 posto učešća u ukupnom fizičkom prometu. Naslov najposjećenije destinacije otoka i ove je godine uvjerljivo zadržao Grad Krk gdje se tijekom deset ovogodišnjih mjeseci odmaralo 234 tisuće posjetitelja koji su ostvarili 1,32 milijuna noćenja. Baška je, također već tradicionalno, zadržala poziciju druge najposjećenije krčke destinacije sa 180 tisuća gostiju te 996 tisuća noćenja, dok se na trećem mjestu krčkih tursitičkih »naj-odredišta« i dalje čvrsto drži Omišalj pa je tako »njivičko-omišaljska rivijera« ostvarila respektabilnih 158 tisuća dolazaka i 841 tisuću noćenja.


Najviše Nijemaca




Najbrojniji gosti bodulskih iznajmljivača i hotelijera i ove su godine bili Nijemci. Njih je na Krku boravilo nešto više od 230,7 tisuća. Posebno je zanimljiv i podatak da su se upravo Nijemci najdulje i zadržavali na otoku, jedini u prosjeku dulje od 7 dana. Nakon Nijemaca, najbrojniji krčki posjetitelji bili su Slovenci. Iako gotovo upola malobrojniji u odnosu na Nijemce, naši su susjedi s nešto više od 121 tisuću dolazaka bili drugi najzastupljeniji otočni gosti, dok je treće mjesto na toj listi pripalo Austrijancima, kojih je stiglo na Krk skoro 114 tisuća. Listu »top 10« tržišta redom još upotpunjavaju gosti iz Italije, Mađarske, Češke, Poljske, Slovačke, Nizozemske i Švicarske.


Ukupni osnovni smještajni kapacitet na Krku je u 2019. godini bio 60.296 osnovnih kreveta što je u odnosu na lani rast od 2 posto (1.552 postelje), istakla je Šale dodavši i da je do listopada otok Krk svoje prihvatne potencijale ojačao i s oko 900 novih dodatnih postelja pa je broj takvih »pomoćnih« kreveta sad dosegao 12,6 tisuća.


Čak 51 tisuća »rođaka i prijatelja«


U nekomercijalnim objektima s koncem listopada na otoku Krku je ukupno boravilo 51.376 osoba koje su, doznajemo posredstvom sustava Evisitor, ostvarile dodatnih 1,97 milijuna noćenja. »Rođaci i prijatelji« i ove su godine bili najzastupljeniji na području Malinske-Dubašnice i Dobrinjštine, dijelova otoka Krka koji tradicionalno prednjače u nekomercijalnom ugošćavanju.