Čišćenje mora pomoću mikroorganizama

Japanska tehnologija na Pagu: Pametne bakterije čistit će more

Josip Portada

U more su ubačene glinene kuglice u koje su stavljeni mikroorganizmi koji u moru fermentiraju i na taj način razgrađuju mulj i uništavaju uzročnike neugodnih mirisa



PAG U organizaciji Grada Paga i tvrtke »EM tehnologija« iz Rijeke, u Pagu je provedena akcija čišćenja mora pomoću mikroorganizama, u kojoj su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića »Paški mališani«, brojni mladi i građani.


U more je bačeno oko dvanaest tisuća glinenih kuglica u koje su stavljeni mikroorganizmi koji u moru fermentiraju i na taj način razgrađuju mulj i uništavaju uzročnike neugodnih mirisa.


Glinene kuglice izradila je grupa mladih iz Paga koju je predvodio Marko Čavić, čija je dvogodišnja nećakinja Iva bila najmlađa sudionica akcije. Čišćenje mora pomoću mikroorganizama prvi puta je provedeno u Japanu, a posljednjih godina takav način čišćenja mora proširio se po cijelom svijetu. Glinene kuglice bačene su u more na području Macela i na Branimirovoj obali. 




   – Projekt čišćenja mora pomoću mikroorganizama pripremao se gotovo tri mjeseca, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić, zahvalivši se svim sudionicima akcije, posebno Marku Čaviću koji je organizirao izradu glinenih kuglica, djelatnicima gradske uprave koji su pripremili akciju te polaznicima i djelatnicama vrtića.


Fabijanić je dodao kako je čišćenje mora pomoću mikroorganizama početak velikog projekta kojim će se onemogućiti stvaranje neugodnih mirisa na obalnom dijelu stare jezgre Paga. 


   – Mikroorganizmi će pomoći u čišćenju mora, ali potrebno je ukloniti uzrok nastanka neugodnih mirisa, rekao je Fabijanić, dodajući da će se, uz potporu države, na obali uz staru jezgru Paga izgraditi novi kanalizacijski sustav, i to će biti trajno rješenje. 


   Neugodan miris na obalnom dijelu stare jezgre Paga desetljećima se pojavljuje za vrijeme oseke i južine, no najviše se osjeti ljeti. 


   – Pag je ove godine dobio nagradu kao najbolje uređeno mjesto u Zadarskoj županiji, rekao je gradonačelnik Fabijanić, no želja nam je dobiti nagradu i kao najbolje uređeno mjesto na Jadranu. Uredili smo zelene površine na kojima je postavljen zeleni tepih koji se zalijeva pomoću računala, javne površine se dobro održavaju, grad je čist, no kako bi turisti stekli bolji dojam o Pagu, potrebno je ukloniti uzročnike stvaranja neugodnog mirisa.