Sutra Gradsko vijeće

Izbori ravnatelja na Cresu bez neizvjesnosti: Svugdje se prijavila tek po jedna kandidatkinja

Walter Salković

Foto W. Salković

Foto W. Salković

Na javni natječaj za ravnateljicu Creskog muzeja javila se samo dosadašnja čelnica Jelena Dunato, a za ravnateljicu Dječjeg vrtića Girice dosadašnja odgojiteljica Mirjana Koljevina



Predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević sazvao je za sutra 26. sjednicu lokalnog predstavničkog tijela. Vijećnici će odlučivati o čelnim ljudima dvije gradske ustanove, o uključivanju Grada u novu energetsku zadrugu, te donijeti druge odluke.


Nakon što je istekao mandat ravnateljici Creskog muzeja Jeleni Dunato, raspisan je javni natječaj na koji se javila samo dosadašnja čelnica ustanove, pa će se na vijećničkim klupama naći prijedlog da ova diplomirana anglistica i povjesničarka umjetnosti i sljedeće četiri godine vodi Creski muzej. Do promjene će doći u Dječjem vrtiću Girice jer dosadašnja ravnateljica Snježana Sučić, nakon 32 godine rada u ustanovi, od čega četiri mandata kao ravnateljica, 1. ožujka odlazi u zasluženu mirovinu. Upravno vijeće vrtića provelo je natječaj na koji se javila samo Mirjana Koljevina, zaposlena u vrtiću na mjestu odgajateljice, te utvrdilo da kandidatkinja uživa povjerenje kolektiva, ostvaruje dobru suradnju s roditeljima, uključuje se u sve aktivnosti u organizaciji Dječjeg vrtića i pokazuje dobre rezultate i uspješnost kao organizator svih povjerenih događanja, pa je Gradskom vijeću predložilo da je imenuje na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića Girice na mandat od četiri godine.


Vijećnici bi u četvrtak trebali donijeti odluku o uključivanju Grada Cresa, kao suosnivača, u energetsku zadrugu koja će na području Tramuntane izgraditi sunčanu elektranu snage 500 kW. U zadrugu će se moći učlaniti i investirati subjekti iz javnog i poslovnog sektora te fizičke osobe s područja cresko-lošinjskog otočja, a u kasnijoj fazi i iz ostatka Hrvatske. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 3,5 milijuna kuna, a veći dio potrebnih novčanih sredstava prikupit će se kroz crowdfunding. Cres je na europskoj razini predvodnik u procesu energetske tranzicije prema čistoj energiji, te je Europska komisija lani cresko-lošinjsko otočje izabrala među šest pilot-područja za provedbu energetske tranzicije otoka. Nova EU pravila su osmišljena tako da omoguće potrošačima energije aktivnu ulogu u pokretanju energetske tranzicije i da u potpunosti iskoriste manje centraliziran, digitaliziraniji i održiv energetski sustav, čemu će i Cresani dati svoj doprinos.