POVRATAK NA STARO

Dramatičan obrat u Cresu: Sepčić opozvana, Damijanjević vodi Vijeće

Slavica Bakić

Na samom kraju relativno mirne sjednice, petorica vijećnika – trojica nezavisnih te dvojica s liste HNS-SDP-PGS-HSS-HSU – zatražila su dopunu dnevnog reda točkom opoziva predsjednice Maje Sepčić (AM) te izborom novog (starog) predsjednika Damijanjevića (NL) jer, tvrde, Grad treba dobiti šansu



CRES Jednoglasno prihvaćanje rebalansa ovogodišnjeg proračuna, spornog na prošloj sjednici, koje je popraćeno aplauzom vijećnika, bila je samo uvertira u zasjedanje creskog Gradskog vijeća za koje bi se moglo reći da je proteklo u relativno mirnim tonovima i uz jednoglasno prihvaćanje većine odluka. Gotovo do samoga kraja. No, onda je zaiskrilo kada su petorica vijećnika – nezavisni Marčelo Damijanjević, Lino Sinčić i Samir Mujagić, te Josip Pope i Fiorenco Pinezić s koalicijske liste HNS-SDP-PGS-HSS-HSU – potpisima zatražili da se dnevni red dopuni točkom opoziva predsjednice Maje Sepčić (AM) te izborom novog predsjednika Marčela Damijanjevića (Nezavisna lista).


– Grupa vijećnika analizirala je događanja u proteklo vrijeme i donijela ovakvu odluku. Predlažemo Marčela Damijanjevića za predsjednika jer znamo kako je radio u protekla dva mandata, a mišljenja smo da Grad treba dobiti šansu – obrazložio je njihov prijedlog vijećnik Pope (PGS).


Politička trgovina


Maja Sepčić nije bila na sjednici, nego je posljednju ovogodišnju sjednicu creskog parlamenta vodio potpredsjednik Patris Salković, a u njezinu obranu stala je njezina stranačka kolegica Natalija Marelić Tumaliuan (AM), koja je istaknula kako je Maja Sepčić »predstavljala promjenu koja treba gradu te da se zahvaljujući njezinom rušenju dogovorio proračun«. Još je oštriji bio Stjepan Vodenac (HDZ).




– Nećemo se složiti da Grad nije funkcionirao. Bilo je trzavica između gradonačelnika i predsjednice Vijeća, no to je bilo odlično za Cres jer su oni imali drugačiji pristup problemima. Vraćamo se na staro, što su čak i vladajući željeli izbjeći. Ovo je najniži oblik političke trgovine i sve odluke nadalje će se donositi njihovom većinom – rekao je Vodenac. Smjenu predsjednice nije podržao ni Oliver Filipas, sada član Unije Kvarnera, ali u Vijeće izabran kao HNS-ovac, kao ni nezavisna Jadranka Blatt. Konačan rezultat tajnog glasovanja bio je sedam glasova »za« i četiri »protiv« pa je Maja Sepčić smijenjena, a za predsjednika je ponovo izabran Marčelo Damijanjević.


– U ovome nema ničeg osobnog, slažem se da treba uvoditi mlade ljude u politiku, ali ono što se događalo od izbora do sada nije bilo dobro. Bio sam protukandidat Jurjaku, ali njega su izabrali građani i sad moramo surađivati i funkcionirati. Ni u prošlom mandatu se nismo uvijek slagali, ali ne smije biti opstrukcija, već treba surađivati. Moji prioriteti su poznati: POS-ovi stanovi, prostorno-planska dokumentacija i provođenje Strategije razvoja poljoprivrede – najavio je Damijanjević.


Do smjene predsjednice vijećnici su raspravili niz financijskih i programskih dokumenata za sljedeću godinu, te donijeli rebalans proračuna za 2017.


Rebalans jednoglasno


Taj »izvor sukoba na Vijeću i vrištećih medijskih napisa«, kako je u svojoj raspravi istaknula vijećnica Blatt, ovog puta izglasan je jednoglasno.



– Kao prvo, htjela bih zahvaliti kolegama koji su smogli hrabrosti smijeniti me na ovakav način, dok ja osobno nisam bila prisutna. Njihov čin, izglasavanje proračuna, moja smjena i povratak Marčela Damijanjevića na mjesto predsjednika Gradskog vijeća Cresa jasno dokazuju da su privatni interesi iznad interesa građana Grada Cresa. Nakon što su uklonili korektivni faktor, moralnu vertikalu koja im je smetala, vraćamo se ponovo na stari modus operandi – podijeli i vladaj. Prije ulaska u politiku, znala sam da postoje prljave igre i igrice, ali ono što sam doživjela u ovo kratko vrijeme u kojem sam obnašala časnu dužnost predsjednice Gradskog vijeća Grada Cresa nadmašilo je sva moja očekivanja.


Nema tu nažalost niti jednog segmenta društvene, političke ili bilo kakve odgovornosti – prokomentirala je za Novi list smijenjena Maja Sepčić, koja se ispričala sugrađanima što »zbog izvanrednih okolnosti nije mogla biti na ovoj vrlo važnoj sjednici«, te braniti njihove interese. »Još jednom čestitam kolegama na tajnom glasovanju kojim su me smijenili, ja ću njih moći pogledati u oči, kao i svakoga građanina našeg otoka«, kazala je Maja Sepčić.



Ali sloge nije bilo kod donošenja Proračuna za 2018. godinu – glas su mu dala devetorica vijećnika, dok su vijećnice Marelić Tumaliuan i Blatt bile protiv. Vidjelo se da su vijećnici ponešto i naučili iz rasprave na protekloj sjednici kad im je gradonačelnik Kristijan Jurjako spočitnuo da se prema proceduri prijedlozi odluka mijenjaju amandmanima, pa ih je ovom prilikom predloženo čak 14. Jurjako je prihvatio Medarićev i Damijanjevićev, dva Vodenčeva te jedan vijećnice Marelić Tumaliuan, dok je odbacio ostale, uključujući sva četiri Jadranke Blatt koje je nazvao »populističkim nabacivanjem ciframa«.


– Proračun je ozbiljan dokument, on mora »držati vodu« i nije samo lista želja koja se ne može ostvariti. Da smo zajedno sjeli, kao što sam pozvao sve vijećnike, te razmotrili sve mogućnosti, mogli smo naći načine da neke od iznesenih prijedloga uvrstimo u proračun – zaključio je Jurjako.