Dani iseljenika

Bodulski Merikani uživali otkrivajući stari kraj

Mladen Trinajstić

Foto Milovan Kirinčić

Foto Milovan Kirinčić

Ovog puta domaćin bodulskim Merikanima bila je Općina Omišalj koja im je priredila večeru na arheološkom kompleksu Mirine-Fulfinum, a vrlo je sadržajan bio i program za creske iseljenike koji su imali priliku naučiti filcati vunu, obići Creski muzej, upoznati povijest Predošćice  i zabaviti se uz harmonike i folklor



OMIŠALJ/CRES Svakog ljeta brojni otočni iseljenici, pretežno »Merikani«, posjećuju stari kraj gdje im domaćini već tradicionalno priređuju druženja i nastoje ih upoznati s poviješću, kulturnim znamenitostima te ih zabaviti. Nakon što su održani Dani iseljenika na Unijama i Susku, sada su na red došli i otoci Krk i Cres.


Dan iseljenika otoka Krka prigodno je godišnje druženje krčkih iseljenika s njihovim domaćinima i otočnim prijateljima koje, već uobičajeno, svakog ljeta organizira i ugošćuje druga krčka lokalna jedinica. Ovog su puta čast i zadovoljstvo domaćinstva svima dragog, uvijek neformalnog i srdačnog skupa imali predstavnici Općine Omišalj.


Sedamnaesto izdanje Dana iseljenika, mahom onih koji već desetljećima žive u SAD-u, u najsjevernijoj krčkoj općini okupilo je stotinjak iseljenih otočana kojima, prema svemu sudeći, zadovoljstvo sudjelovanja u toj događanju nisu poremetile niti ekstremne vrućine koje nas već danima prate. Nakon okupljanja na omišljanskoj Placi, bodulski Merikani u društvo načelnice Mirele Ahmetović i njenih kolega iz ostalih krčkih lokalnih jedinica, zaputili su se u župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj je svečano misno slavlje predvodio omišaljski župnik, vlč. Anton Bozanić, koji i sam ima bogato iskustvo skrbi o duhovnim potrebama iseljenih otočana što ga je »sakupio« tijekom višegodišnjeg djelovanja u New Yorku. S njim su misu još slavili i vlč. Anton Zec (koji je također nekoliko godina bio u njujorškoj Hrvatskoj katoličkoj misiji Bl. Ivana Merza) te vlč. Božidar Volarić.





Večera na Mirinama


Nakon misnog slavlja, druženje je uz zvuke sopela nastavljeno na mjesnom trgu te potom, u večernjem dijelu programa, preseljeno i na prostor arheološkog kompleksa Mirine-Fulfinum. Okupjene iseljenike, redom članove brojnih iseljeničkih klubova, društava i zavičajnih organizacija koje desetljećima djeluju na području New Yorka, sa značajem i vrijednošću samog lokaliteta upoznala je arheologinja Morana Čaušević-Bully koja godinama »prekapa« i istružuje ovo antičko naselje i s njim povezane ostatke ranokršćanskog baziličkog kompleksa.



Iseljeništvo otoka Krka, posebice u SAD-u, izuzetno je brojno i dobro organizirano. Krčani su se, naime, u većem broju počeli iseljavati u drugoj polovini 19. stoljeća, a proces njihova odlaska »preko bare« tekao je na mahove, s tim da je zadnji veći val bio 60-ih godina prošlog stoljeća. Otočani su se u najvećem broju useljavali u SAD i Kanadu. Najveći broj Krčanki i Krčana nastanio se u New Yorku pa se računa da ondje, unutar četiriju generacija, danas obitava oko tisuću bodulskih obitelji, odnosno 4 do 6 tisuća ljudi krčkih korijena. Otočani su u SAD-u osnovali čak 14 iseljeničkih društava, udruga i klubova, mahom mjesnih. Velika većina tih organizacija s vremenom je ugasila svoju aktivnost pa danas na području New Yorka aktivno djeluje Društvo Omišljana, Klub žena otoka Krka, Društvo Dubašljana (Dubašnica Social Club) te Klub otok Krk.



Prije večere kojom su Omišljani na spomenutom lokalitetu počastili iseljenike s cijelog otoka Krka, prigodno su im se obratili načelnica Mirela Ahmetović i predstavnik riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika Dean Miculinić, a na lijepom prijemu i sadržajnom programu domaćinima je zahvalio Filip Pindulić, predstavnik Društva Omišljana u New Yorku, poklonivši omišaljskoj načelnici vrijednu monografiju tog megalopolisa.


Doprinos ugodnoj iseljeničkoj večeri kroz svoj angažman dali su i članovi dviju omišaljskih karnevalskih udruga (Babani i Omišjanski babani), ali i neki, od iseljenika često u goste pozivani otočni glazbenici – posebice Željko Tabako i njegov bend. Kao poseban gost glazbenog dijela programa nastupio je i široj javnosti danas vjerojatno najpoznatiji Omišljanin – popularni Damir Kedžo.



Vunena uspomena


Slično je bilo i na Cresu. Nakon što se  protekle tri godine tamošnji Dan iseljenika sastojao od misnog slavlja i svečane večere, ove godine je gradski Odbor za suradnju s jedinicama lokalne samouprave, kao tijelo zaduženo za organizaciju, pripremilo bogatiji program. Nakon okupljanja i pića dobrodošlice u dvorištu udruge Ruta, povjesničar dr. Franjo Velčić predstavio je drugo izdanje knjige Mirne Kučić »Društvena povijest Predošćice«, a zatim su svi koji su to željeli mogli, uz pomoć Vesne Jakić, isfilcati vuneni cvijet i zadržati ga kao uspomenu na susret.


Svetu misu u župnoj crkvi predvodio je creski kapelan vlč. Anton Budinić, uz kojeg su suslavili dr. Velčić i župnik vlč. Marijan Kosić. Vlč. Budinić je na početku, na hrvatskom, talijanskom i engleskom jeziku pozdravio sve one koji su rođeni na otoku i kršteni u župnoj crkvi, ali su ih životni putevi odveli u razne krajeve svijeta.


Sudionici Dana iseljenika potom su posjetili Creski muzej gdje su, uz vodstvo ravnateljice Jelene Dunato, razgledali izložbe koje su u tijeku, a manifestacija je zaključena svečanom večerom u restoranu Mistral uz zabavni program u kojem su sudjelovali orlečki folklor te harmonikaši Tino Toić i Ivan Mužić. Na početku večere pozdravne riječi iseljenicima uputili su gradonačelnik Kristijan Jurjako, voditelj riječke podružnice Hrvatske matice iseljenika Dejan Miculinić, te predsjednica Odbora Sonja Pokupec Salković, koja je i vodila kroz program.