Javno projiciranje u Jurandvoru

Baška kroz objektiv Klonimira Seršića živi dokument prošlosti

Mladen Trinajstić

Klonimir Seršić svoje pozne dane provodi u umirovljeničkom domu u Zagrebu / Foto I. BRUSIĆ

Klonimir Seršić svoje pozne dane provodi u umirovljeničkom domu u Zagrebu / Foto I. BRUSIĆ

Na inicijativu kulturnjaka iz KD-a Šoto digitalizirani su sati i sati filmova kojima je danas 95-godišnji Seršić tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća bilježio svakodnevicu svoga mjesta



JURANDVOR – Kolika je vrijednost i posebnost prebogate filmske i fotografske arhive koju je, nakon što ju je desetljećima stvarao, svojim sumještanima nedavno ustupio Klonimir Seršić, imali su se prigodu uvjeriti svi koji su ove nedjelje, u predvečernjim satima, posjetili Dom u Jurandvoru. Ondje je programom nazvanim »Baška kroz objektiv Klonimira Seršića« nastavljena koncem prošle godine započeta praksa javnog projiciranja Seršićevih filmskih zapisa, i to nakon što su, na inicijativu jurandvorskih kulturnjaka iz KD-a Šoto, digitalizirani sati i sati filmova kojima je spomenuti, tijekom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća, za svoj gušt bilježio svakodnevicu svoga mjesta u raznim prigodama.


Klonimir Seršić svim stanovnicima bašćanskoga kraja dobro je poznat kao umnogome posebna i nesvakidašnja ličnost, rekao nam je predsjednik KD-a Šoto Ivan Vasilić, objasnivši da se radi o 95-godišnjem Bašćanu koji svoje pozne dane sad provodi u jednom umirovljeničkom domu u Zagrebu i čija bi životna priča također zavrijedila film. On je, naime, radeći cijelog života kao član zrakoplovnih posada u aviokompanijama JAT-a i Adria Airwaysa imao prilike proputovati cijeli svijet.


Prizor iz jednog od brojnih Seršićevih filmova


Prizor iz jednog od brojnih Seršićevih filmova



Letačka karijera




– Letačku je karijeru proveo u civilnom zrakoplovstvu, ali je važno reći i da joj je prethodila kraća vojna karijera kad je, u vrijeme Drugog svjetskog rata, Seršić najprije letio za domobranske zračne snage iz kojih je potom prešao na partizansku stranu. Ipak, u ovom slučaju zvijezda filmova nije on, već njegova Baška koja je, uz zrakoplovstvo, bila i ostala Seršićeva prva i jedina ljubav i u koju se stalno, kad god je imao vremena, vraćao. Tako je, u vrijeme kad je malo tko u nas raspolagao snimateljskom opremom, on marljivo snimao kadrove i filmski bilježio prizore brojnih ljetnih, odnosno kulturnih i zabavnih manifestacija u Baški, jednako kao i svakodnevice žitelja ovog dijela našeg otoka – ispričao nam je Vasilić.


Zaključivši da je na taj način stvorena rijetko bogata filmska dokumentacija prošlih vremena kakvom se malo koje mjesto u našem kraju može pohvaliti, čelnik juradvorskog kulturnog društva ustvrdio je da su u toj udruzi odmah prepoznali vrijednost Seršićevih radova koji su, zaključio je Vasilić, »živi dokument« prošlih vremena, odnosno druge polovice 20. stoljeća.


Dom u Jurandvoru bio pun gledatelja koji su uživali u projekciji digitaliziranih Seršićevih filmskih zapisa / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ


Dom u Jurandvoru bio pun gledatelja koji su uživali u projekciji digitaliziranih Seršićevih filmskih zapisa / Snimio Mladen TRINAJSTIĆ



– Nakon što su nam, po želji samog Seršića, članovi njegove obitelji ustupili sve njegove filmove, ali i ništa manje vrijedan, sadržajan i kvalitetan fundus njegovih fotografija, u KD-u smo se uz poseban angažman naše članice Romine Fantov-Hrelja odlučili posvetiti digitalizaciji povjerenog nam materijala, a sve da bismo ga sačuvali za budućnost te ga prilagodili današnjoj tehnologiji, odnosno načinima reproduciranja – nastavio je čelnik KD-a Šoto.


Druga projekcija


Predstavio nam je i da je nimalo lak i zahtjevan posao »prebacivanja« Seršićevih super8-milimetarskih filmova na digitalni medij potom povjeren krčkom majstoru fotografije i iskusnom snimatelju Ivici Brusiću Bruji koji je, slažu se svi, taj posao odradio odlično. Stoga i ne čudi da je upravo on bio zadužen za predstavljanje nekoliko Seršićevih filmova, zapisa nastalih 70-ih godina. A prije no što je u dupkom ispunjenom jurandovorskom domu održana sad već druga po redu projekcije nekoliko digitalnoj tehnologiji prilagođenih Seršićevih filmova, Brusić je jedan od »sačuvanih« filmova prikazao i u njegovom izvornom obliku, »izvrtivši« ga na platnu uz pomoć projektora kakav je korišten za projekcije takvih filmova.


Ivan Vasilić, predsjednik KD-a Šoto


Ivan Vasilić, predsjednik KD-a Šoto



Otkrivajući nam dojmove »rada na spašavanju« Seršićeve filmske ostavštine, Brusić nije skrivao svoje oduševljenje kvalitetom filmova koje, osim iznimno dobrog i znalački odrađenog snimanja, krasi i ništa manje kvalitetno odrađena montaža.


– Baš svaki od Seršićevih »kućnih filmova« gotova je i zaokružena priča, rad koji obilježeva odlična snimateljska tehnika, ali i ništa manje kvalitetna montažerska umješnost koju, s obzirom na primitivnu tehniku koja mu je stajala na raspolaganju, uistinu nije bilo lako niti jednostavno postići – otkrio nam je Brujo, ocijenivši da je kvaliteta filmske dokumentacije kojom je Seršić sačuvao segment bašćanske povijesti između sredine 60-ih pa sve do početka 90-ih godina prošlog stoljeća, ništa manje do li fascinantna!



Osim više od 11 sati materijala posvećenih Baški, Seršić je u ostavštinu ostavio i više od stotinu sati filmskih zapisa koje je snimao diljem svijeta. Doznali smo da je dobar dio tih njegovih filmova, također vrijednih i zanimljivih, digitalizirao HRT čiji su znalci također prepoznali vrijednost i zanimljivost materijala koje je Seršić neprestano snimao »za svoj gušt«.



Fešte, regate, plaža…


Od Brusića smo doznali i da je od više od 130 sati filmskih zapisa koje je tijekom svog sad već skoro cijelo jedno stoljeće dugoga života stvarao Klonimir Seršić, njih nešto više od 11 sati povezano s Baškom, njenim ribarskim i drugim ljetnim, pučkim feštama, jedriličarskim regatama kao i svakodnevnim prizorima s Vele plaže ili Palade.


– Upravo taj dio njegovih filmskih zapisa sam digitalizirao tijekom posljednjih mjeseci pa će se, nakon prvih dviju projekcija u kojima smo predstavili zapise nastale tijekom 60-ih, a sad i 70-ih godina, ovakve projekcije nastaviti priređivati i u idućim mjesecima – zaključio je Brusić, dodavši da će projekcije »ići« dok se ne prikažu svi Seršićevi filmski zapisi u kojima se mnogi mještani prepoznaju, ali kao djeca i mladi.


Treba reći da se nakon svake projekcije netom digitaliziranih Seršićevih filmova ti zapisi javnosti predstavljaju i na platformi You tube kanala KD-a Šoto.