Međunarodna izložba

Apoksiomen opet u Firenci: Antički kip i njegov muzej na izložbi “tourismA”

P. N.

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Brončana replika slavnoga kipa i prezentacija priče o Apoksiomenu i njegovom Muzeju u Malom Lošinju, bit će od 17. do 19. veljače predstavljeni na međunarodnoj arheološkoj izložbi i sajmu »tourismA«



MALI LOŠINJ Brončana replika slavnog kipa i prezentacija priče o Apoksiomenu i njegovom novom Muzeju u Malom Lošinju, bit će predstavljeni na međunarodnoj arheološkoj izložbi i sajmu »tourismA« u Firenci. U toj vječnoj svjetskoj prijestolnici kulture i umjetnosti, od 17. do 19. veljače održat će se međunarodna arheološka izložba tourismA – Salone Internazionale dell’Archeologia.


Cilj joj je predstavljanje, izlaganje i komparacija brojnih projekata, muzeja, inicijativa i institucija vezanih za promociju i komunikaciju nasljeđa iz antičkog doba te valorizaciju arheologije u svjetlu suvremenih zbivanja. Idealna je to prilika da se u gradu koji je odigrao važnu ulogu pri restauraciji, definiranju značaja te promociji kipa Apoksiomena, ponovo predstavi njegova neobična, svjetski relevantna i atraktivna priča te novi i jedinstveni Muzej Apoksiomena.


Za vrijeme dugotrajne i stručne restauracije kipa, nakon njegova pronalaska i vađenja iz dubine lošinjskog mora, u suradnji s institutom Opificio delle Pietre Dure iz Firence izrađen je cjelovit program konzervatorsko-restauratorskih istraživanja, koje je vodio danas pokojni restaurator Giulinano Tordi. Također, prvo predstavljanje kipa izvan granica Hrvatske bilo je upravo u Firenci, od rujna 2006. do siječnja 2007. godine.


Danas, točno deset godina nakon što je kip bio izložen u prestižnoj Palazzo Medici Riccardi, u organizaciji Provincie di Firenze i Hrvatskog restauratorskog zavoda te nakon što je lani dobio svoj veleban Muzej u Malom Lošinju, priča o Apoksiomenu se vraća u Firenzu kako bi se još jednom svjetska, europska i talijanska javnost podsjetila o kakvom se antičkom blagu radi te kako bi se predstavio arheološki, muzejski i turistički značaj kipa Apoksiomena. Vjerna replikaU centralnom dijelu izložbenog prostora u Palazzo dei Congresi, gdje će se održavati izložba i sajam, tijekom sva tri dana trajanja bit će izložena replika statue Apoksiomena. Brončani kip visok 192 centimetra i težak 250 kilograma potpuno je nalik originalu trajno nastanjenom u Bijeloj sobi Muzeja u Malom Lošinju. Replika je izrađena tehnikom lijevanja »izgubljeni vosak« u ljevaonici umjetnina zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti.

Za vrijeme gradnje muzeja, dok je original gostovao u nekim od najvažnijih svjetskih muzeja, replika je bila postavljena u Bijeloj sobi muzeja te je poslužila kao model za finalno formiranje i realizaciju koncepta »sašivene« sobe – izvedene na licu mjesta te za postavljanje difuzne rasvjete, klimatskih i sigurnosnih uvjeta. U budućnosti će brončana replika Apoksiomena i dalje biti prezentirana na međunarodnoj sceni, kontinuirano predstavljajući Apoksiomenovu priču i Muzej Apoksiomena.


TourismA je međunarodna izložba arheologije usmjerena prema svim kulturnim i ekonomskim projektima koji djeluju u arheološkim i umjetničkim kontekstima te spomeničkim područjima: privatnim i javnim istraživačkim institutima, arheološkim parkovima i muzejima, turističkim zajednicama, turoperatorima i udrugama iz sfere arheologije. Firenca je izabrana kao domaćin tourismA jer se radi o jednom od najvažnijih europskih gradova sa snažnom povezanošću s vlastitim kulturnim nasljeđem kao najvažnijom vrijednosti u formiranju identiteta, kulturne i turističke ponude grada.


Inovativan koncept


Apoksiomen je brončani kip mladog atleta pronađen u podmorju otočića Velih Orjula pokraj Lošinja, na dubini od 45 metara. Radi se o grčkom djelu iznimne očuvanosti, ljepote izvedbe i umjetničke vrijednosti, za koji se pretpostavlja da datira iz 2. ili 1. st. pr. Krista. Pri pronalasku kip je bio očuvan u cijelosti, nedostajao je samo mali prst lijeve ruke, a na stopalu desne noge još je bio pričvršćen dio izvorne brončane baze, koja je bila rastavljena.



Na sajmu i izložbi u Firenci će Muzej Apoksiomena i njegovu lošinjsku priču na izložbenom punktu predstaviti djelatnici Muzeja – v.d. ravnateljice Andrea Blažević i muzejski tehničar Nikola Andrijčić te predstavnici lošinjskog Turističkog ureda i Jadranka hotela. U sklopu programa sajma će 17. veljače u 17 sati gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i Miljenko Domijan ispred Ministarstva kulture održati javnu prezentaciju o Muzeju i statui Apoksiomena. Očekuje se i dolazak ministra turizma RH Garija Cappellija.



Muzej Apoksiomena smješten je u palači Kvarner na rivi u Malom Lošinju. Inovativan arhitektonsko-izložbeni koncept muzeja u cijelosti je posvećen samo jednoj, 2.000 godina staroj skulpturi. Muzej svojim konceptom daje odgovor na pitanje kako prezentirati savršenu skulpturu koja se nalazi izvan svakog vremenskog i fizičkog konteksta, izvodeći uzbudljiv muzejski postav unutar kojeg se Apoksiomen i njegova priča pokazuju najširoj javnosti. Muzej i izložba predstavljaju prostornu materijalizaciju ceremonije prolaska kroz razne sobe i hodnike na ‘putu’ do same skulpture.


Autori projekta Muzeja su arhitekti Idis Turato i Saša Randić, a u proces izvedbe bili su uključeni brojni dizajneri, arhitekti, vizualni umjetnici te ostali stručnjaci u kontekstu arhitekture, restauracije, izložbenog postava i izvedbe.