Veliko priznanje

Novi Vinodolski u konkurenciji za svjetski Zlatni cvijet ’18

Anto Ravlić

Novljani će biti jedini predstavnici Hrvatske u kategoriji gradova



NOVI VINODOLSKI Hrvatsku će na natjecanju Međunarodni zlatni cvijet 2018 (Comumunities in Bloom – CIB) predstavljati Novi Vinodolski. Novljani će biti jedini predstavnici Lijepe Naše u kategoriji gradova na natjecanju u kojem će konkurirati cijeli svijet. Pobjednik će se proglasiti u Kanadi, gdje je sjedište Krajobrazne ekološke asocijacije (KEA) koja dodjeljuje nagradu. Komisija će doći ocijeniti Novi Vinodolski u lipnju.


U Novom Vinodolskom vjeruju u dobru promociju na svjetskom nivou, no i sam ulazak u svjetsko finale veliko je priznanje za Novi Vinodolski. Novljanima je kao pozivnica predana povelja FEST Zlatni INTERSTAS odnosno Certifikat – nominacija za Međunarodni zlatni cvijet CIB. Priznanje je direktoru Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog Vladimiru Butkoviću predao predsjednik CIB-a Raymond Carriere zajedno s predsjednikom KEA-CRO Vojkom Pleštinom. Pozivnica, ujedno i nagrada, dodijeljena je u sklopu 24.


INTERSTAS-a, Međunarodne smotre turizma, filma, krajobraza – Međunarodni klub zaslužnih za turizam), 20. Međunarodnog festivala turističkog filma ITF CRO i 15. KEA-CRO (Natjecanje za Međunarodni zlatni cvijet). Manifestacija se održala u Solinu gdje su stigle prijave iz 25 zemalja svijeta. Od ukupno 124 predložena kandidata (pojedinci, tvrtke, asocijacije) za nagrade je nominirano 69 kandidata, a odabrano 30 pobjednika koji su zaslužili certifikat (Novi Vinodolski), 20 individualnih i devet kolektivnih nagrada.Direktor TZ Grada Novog Vinodolskog Vladimir Butković nije krio zadovoljstvo.

– Dobivanjem ove kandidature naš grad je dobio veliku priliku da se predstavi uistinu cijelom svijetu jer gotovo sve države svijeta imaju mogućnost kandidature. Naravno, Grad Novi Vinodolski i Turistička zajednice Grada Novi Vinodolski znat će iskoristiti ovu priliku koja nam se pružila i koja nije slučajna.




Naime, već je priznanje da je direktorij INTERSTAS-a i KEA-CRO upravo Novi Vinodolski izabrao između svih prispjelih kandidatura, što mi doživljavamo kao veliku čast i obavezu. Ono što nas posebno veseli je činjenica da su u 2018. godina dva velika jubileja – 730 godina Vinodolskog zakona te 140 godina turizma u Novom Vinodolskom. Naravno da će cijela 2018. godina proći u ozračju ovih jubileja.


Posebnu pozornost posvetit ćemo programima na uljepšanju mjesta i podizanju kvalitete življenja, poglavito naših mještana jer prema postulatima KEA-CRO i CIB-a ako je kvaliteta života domicilnog stanovništva na visokom nivou to se automatski reflektira i na ukupno zadovoljstvo gostiju koji borave u jednoj takvoj sredini, ističe Butković.



Iako je za nagradu vrlo bitan opći dojam, nisu zanemarive niti brojke. One kažu da je ove godine u Novom Vinodolskom ostvareno 660 tisuća noćenja, što je za sedam posto više nego lani. Strani turisti potpisuju gotovo 600 tisuća noćenja i plus od šest posto. Najviše je gostiju iz Njemačke (svaki četvrti) i Poljske (svaki osmi).



Gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulić naglašava da je priznanje i obaveza.


– Novi Vinodolski već je prepoznat, ali pred svima nama, uključivši sve pojedince, udruge, škole, vrtiće i ostale institucije je da napravimo sve što je u našoj moći i da spremni dočekamo međunarodni ocjenjivački sud kojeg očekujemo u Novom u lipnju 2018. godine. Siguran sam da će svi naši mještani dati svoj osobni doprinos tijekom cijele 2018. godine i na taj način pomoći da međunarodni ocjenjivački sud ode iz našeg grada prepun lijepih dojmova, a da svi mi budemo i još ponosniji što živimo u prekrasnom Gradu Novom Vinodolskom, rekao je gradonačelnik Piškulić.