Okončanje spora

NEZAKONITI OTKAZ Sud u Strasbourgu nakon deset godina vraća na posao bivšu načelnicu Kostrene

Barbara Čalušić

snimio Roni Brmalj

snimio Roni Brmalj

Komentirajući vraćanje bivše načelnice na radno mjesto kao i njezina potraživanja prema poduzeću u vlasništvu Općine Kostrena, kostrenski načelnik Dražen Vranić ističe da je Marunić svoj spor vodila protiv KD-a Kostrena, a ne protiv Općine Kostrena te da obaveze iz ovog spora neće ići na teret općinskog proračuna s obzirom na to da je u ovom slučaju riječ o dvije različite pravne osobe.



KOSTRENA – Nepunih godinu dana nakon poraza na lokalnim izborima, bivša kostrenska načelnica Mirela Marunić od prošlog je tjedna zaposlena na mjestu voditelja sportskih objekata u Komunalnom društvu Kostrena. U njezinom slučaju nije riječ o klasičnom političkom zbrinjavanju u lokalnoj firmi, već o primjeni revidirane odluke Vrhovnog suda koji je presudio da je 2007. godine tadašnjoj direktorici KD-a Kostrena Mireli Marunić nezakonito uručen izvanredni otkaz zbog javnog istupanja u kojem je upozoravala na nezakonitosti u radu općinske tvrtke. Vrhovni sud ponovio je postupak nakon što je prošle godine Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrdio da je Marunić otkazivanjem ugovora o radu ugroženo pravo slobode izražavanja.


Odštetni zahtjev


No, vraćanje Marunić na radno mjesto koje odgovara njezinoj stručnoj spremi i radnom iskustvu, tek je dio presude Vrhovnog suda koja bi u svom drugom dijelu mogla skupo koštati kostrenski proračun.


Naime, presudom se utvrđuje i da radni odnos Mirele Marunić u KD-u Kostrena nije prestao 11. listopada 2007. godine kada joj je uručen izvanredni otkaz što u prijevodu znači da KD Kostrena i Općina Kostrena Mireli Marunić duguju milijunski iznos na račun neisplaćenih plaća. Iako Općina Kostrena, odnosno KD Kostrena, još nisu dobili odštetni zahtjev, on bi prema gruboj procjeni mogao iznositi nešto više od milijun kuna samo na račun neisplaćenih plaća koje ne uključuju četiri godine načelničkog mandata, dok bi se sa zateznim kamatama cjelokupni iznos mogao popeti na oko dva milijuna kuna!




– Ne mogu komentirati sudske odluke, no ono što mogu reći je da KD Kostrena mora postupati prema odluci Vrhovnog suda koji je naložio vraćanje Mirele Marunić na radno mjesto adekvatno njezinoj stručnoj spremi i radnom iskustvu. Za daljnje korake u ovom slučaju, još ćemo vidjeti – kratko je poručio direktor KD-a Kostrena Tomislav Matić kojeg je zbog dozvole za održavanje Thompsonovog koncerta u Sportskoj dvorani Kostrena prije nešto više od mjesec dana načelnik nezavisne liste »Bolja Kostrena« Dražen Vranić, koji je zabranio sporni koncert, već pozvao da podnese ostavku na mjestu direktora KD-a Kostrena. Ako se milijunska odšteta Mireli Marunić bude isplaćivala iz budžeta komunalnog društva koje ostvaruje prihode od oko devet milijuna kuna godišnje, postoji mogućnost da HDZ-ovac Matić, koji nije podnio traženu ostavku, jednostavno bude smijenjen zbog loših poslovnih rezultata.


Politički obračuni


To svakako neće biti prvi put da se politički obračuni vode u KD-u Kostrena koje bi se u pravilu trebalo baviti održavanjem groblja, javnih površina i sportskih objekata. Naime, kostrenski komunalac u političku je arenu pretvoren upravo u vrijeme kada ga je vodila Mirela Marunić i kada je 2007. godine dogodila kriza u odnosima u tadašnjoj vladajućoj koaliciji PGS-a, SDP-a i HNS-a koju je predvodio PGS-ovac i tadašnji kostrenski načelnik i predsjednik Skupštine KD-a Kostrena Miroslav Uljan. Iako tada još uvijek formalno članica Uljanova PGS-a, Mirela Marunić u razgovoru za naš list konstatirala je da Općina Kostrena nezakonito naplaćuje parking na parkiralištu u Martinšćici pokraj brodogradilišta »Viktor Lenac« jer se radi o zemljištu u vlasništvu Vodovoda i kanalizacije. U spornom razgovoru, koji ju je koštao otkaza, zatražila je reviziju rada KD Kostrena i pozvala USKOK i Državno odvjetništvo u kostrenski komunalac. Nepunih mjesec dana nakon što je u našem listu razgovor izašao, Mireli Marunić je zbog sadržaja njezina javnog istupanja uručen izvanredni otkaz koji je potpisao tadašnji predsjednik Skupštine KD-a Kostrena Miroslav Uljan.


Marunić je pokrenula radni spor i tužila Komunalno društvo Kostrena koje ju je prema presudama Općinskog i Županijskog suda u Rijeci iz 2008. i 2009. godine koje su dosuđene u njezinu korist bio dužan vratiti na radno mjesto u komunalac. Iako je KD Kostrena ispoštovao odluke dvaju sudova i vratio Marunić na radno mjesto, žalbu je podnio Vrhovnom sudu koji je polovinom 2009. godine poništio odluke prvostupanjskog i drugostupanjskog suda ustvrdivši da je javnim istupanjem bivša direktorica KD-a nanijela štetu ugledu svog poslodavca i teško povrijedila svoju radnu obavezu zbog čega je izvanredni otkaz postao zakonit. U međuvremenu, Marunić je prešla u oporbeni HNS s kojim je 2013. godine na lokalnim izborima pobijedila dugogodišnjeg načelnika Miroslava Uljana. Pred kraj njezina mandata prošle godine stigla je odluka Europskog suda za ljudska prava kojom je njezin zahtjev iz 2011. godine, koji je ovaj put vođen protiv Republike Hrvatske, proglašen opravdanim, a otkaz u KD Kostrena protuzakonitim.


Pokušaj nagodbe


Komentirajući vraćanje bivše načelnice na radno mjesto kao i njezina potraživanja prema poduzeću u vlasništvu Općine Kostrena, kostrenski načelnik Dražen Vranić ističe da je Marunić svoj spor vodila protiv KD-a Kostrena, a ne protiv Općine Kostrena te da obaveze iz ovog spora neće ići na teret općinskog proračuna s obzirom na to da je u ovom slučaju riječ o dvije različite pravne osobe.


– KD Kostrena je samostalno trgovačko društvo, koje ima svoju upravu – direktora, koji je odgovorna osoba za poslovanje tog društva, pa je pitanje rješavanja ovog spora u svim njegovim segmentima u nadležnosti direktora društva, koji kao svaki odgovoran zakonski zastupnik društva mora ispunjavati sve obveze društva, pa tako i ovu, iz sredstava s kojim društvo raspolaže, vodeći pritom računa da zaštiti interese društva. U vezi pokušaja nagodbe, moram istaknuti da ja nisam direktor KD-a Kostrena, pa stoga pokušaj nagodbe nije u mojoj ingerenciji, niti se trebam baviti time. KD Kostrena ima direktora u čiji opis poslova spada i razrješenje ovog pitanja i nagodbom, ukoliko je i druga strana zainteresirana za takav način rješavanja ovog pitanja. Ono što vam mogu reći, a prema informacijama koje je direktor KD-a Kostrena Tomislav Matić iznio na nedavno održanoj Skupštini društva, to je da je on pokušao ovaj predmet razriješiti nagodbom, no da je Mirela Marunić odbila rješavanje ovog pitanja nagodbom, te da je njezin stav da se njezina potraživanja isplate u cijelosti, što onda nije nagodba, jer kao što zasigurno znate da bi nešto bila nagodba podruzumijeva da i jedna i druga strana malo popuste, a na što Mirela Marunić očito nije spremna – kaže Vranić.


Pritom posebno naglašava da iznos koji će Marunić tražiti od KD-a Kostrena nije definiran, posebno ako se uzme u obzir činjenica da je kad je postala načelnica Kostrene sklopila nagodbu s KD-om Kostrena. Ta je nagodba trebala definirati sve odnose između KD-a Kostrena i Marunić koja je općinskom poduzeću bila dužna iznos od šezdesetak tisuća kuna na temelju isplaćenih plaća prema prvostupanjskim i drugostupanjskim presudama koje je poništila prvotna odluka Vrhovnog suda iz 2009. godine. Marunić je sporni iznos vratila, ali i potpisala nagodbu s KD-om Kostrena čime su se obje strane odrekle daljnjih potraživanja.


Zahtjev pa izračun


– Ne znam odakle baratate s milijunskim iznosom, poglavito ako uzmete u obzir činjenicu da je Mirela Marunić kada je bila načelnica Općine Kostrena s KD-om Kostrena krajem 2013. godine zaključila nagodbu, koju sada u sudskom postupku pokušava osporiti, te da je taj sudski postupak još uvijek u tijeku. Također, prema informaciji koju je dao direktor KD-a Kostrena, Marunić nije podnijela nikakav službeni zahtjev za isplatu plaća, pa se stoga ni ne može u ovom trenutku baratati ni s kakvim iznosom koji bi joj trebalo isplatiti. Tek kada taj zahtjev stigne, moći će se pristupiti izračunu tog iznosa, pri čemu će se morati uzimati u obzir vrijeme i plaće koje je Marunić dobivala kada je radila kod drugih poslodavaca dok je trajao ovaj sudski spor, odnosno dok se 18. svibnja ove godine nije vratila na rad u KD Kostrena.


Osim toga, tu je i pitanje kako će završiti sudski postupak u vezi nagodbe zaključene 2013. godine, tim više što se Vrhovni sud u svojoj odluci o tome nije očitovao niti jednom riječju. Ponavljam, za poslovanje KD-a Kostrena zadužen je i odgovoran direktor tog društva, pa stoga vjerujem da je vodio računa i o tom segmentu. Hoće li biti ugroženo poslovanje KD-a Kostrena ili ne, ovisit će i o tome hoće li gospođa Marunić možda promijeniti svoj stav o eventualnoj nagodbi ili ne, pogotovo sada kada je i započela s radom u tom društvu, kao i o tome kakva će biti sudska odluka u svezi nagodbe koju je zaključila s KD-om Kostrena 2013. godine – poručuje Vranić.