Politički manevar

Izbjegnuti novi izbori za Županijsku skupštinu: Akcija mladih iznenađujuće podržala SDP-ovog kandidata Fabijanića

Tihana Tomičić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Ovime smo izbjegli izbore, jer smo izabrani da bismo radili na korist građana, ali ovo nije nikakav garant da će županijska vlast imati našu podršku. Za svaku odluku bit će prisiljeni razgovarati s vijećnicima i poštivati stav svih vijećnika, izjavio je Mario Alempijević, vijećnik Akcije mladih



SDP-ov kandidat Erik Fabijanić izabran je za predsjednika Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, što znači da su izbjegnuti novi izbori i da Skupština može početi s normalnim radom. Ovo je bio drugi pokušaj konstituiranja Skupštine, a SDP-ov kandidat dobio je i tri glasa Akcije mladih.


No, to je bilo iznenađenje za sve, jer u SDP-ovoj koaliciji nisu znali da će ih Akcija mladih podržati te se može zaključiti da je ova stranka time izvela manevar da prisili SDP da Skupština profunkcionira, ali bez ikakve generacije da će za proračun ili bilo koju drugu odluiku ubuduće imati njihovu podršku.


– Ovime smo izbjegli izbore, jer smo izabrani da bismo radili na korist građana, ali ovo nije nikakav garant da će županijska vlast imati našu podršku. Za svaku odluku bit će prisiljeni razgovarati s vijećnicima i poštivati stav svih vijećnika, izjavio je Mario Alempijević, vijećnik Akcije mladih, koji je i sam bio kandidat za predsjednika Skupštine na ovoj sjednici.




Međutim, on je znao da neće proći, jer SDP nije želio potpisati sporazum s Akcijom mladih. Zato Alempijević nije digao ruku za sebe, nego je glasao za Fabijanića. Tako je dobiven jedan potrebni glas prevage.


Sve ovo znači da je SDP dobio većinu glasova samo za konstituiranje, a donošenje budućih odluka pa i proračuna ovisit će o daljnjem pregovaranju.