Šokantna priča

Žurnal: Studente iz Nigerije hrvatska policija zamijenila za migrante i protjerala ih u BiH

Patricija Softić

Foto Screenshot Žurnal

Foto Screenshot Žurnal

Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, no onda mi je policajac rekao ako se ne pokrenem da će me upucati, izjavio je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu



Portal Žurnal iz Sarajeva objavio je nevjerojatnu vijest. Novinarka Azra Omerović stupila je u kontakt s dvojicom Nigerijaca koji su već odavno trebali biti kod kuće nakon što su sredinom studenog boravili u Puli na sveučilišnim igrama, ali su umjesto kući završili u Bosni i Hercegovini, u Velikoj Kladuši, u kampu za migrante.


Kako su ispričali za Žurnal, 18-godišnji Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. studenog u Pulu da bi sudjelovao na petom Svjetskom međusveučilišnom sportskom prvenstvu. Abia Uchena predstavljao je Federalni tehnološki fakultet Owerri na natjecanju iz stolnog tenisa, a nakon završetka natjecanja 17. studenog, zajedno s još četvero kolega, krenuo je organiziranim prijevozom za Zagreb, odakle je već 18. studenog trebao letjeti za Istanbul.


Zaustavili ih i odveli


Nakon dolaska u Zagreb, s kolegom Ebohom Kennethom Chineduom, Alexandro se smjestio u hostel, te su obojica iskoristila još to malo vremena što im je ostalo da prošeću hrvatskom metropolom. I upravo je ta odluka bila kobna za nigerijske studente.




– Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti ostali u hostelu. Ali nisu obraćali pažnju na ono što im govorimo. Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak…


Izveli su nas iz policijske postaje i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca su nam rekla: “Idete u Bosnu”. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu.


Rekli su nam: “Ne, vi idete u Bosnu”. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, no onda mi je policajac rekao ako se ne pokrenem da će me upucati, izjavio je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.


Bili smo preplašeni


Nigerijski studenti tvrde da su bili preplašeni i da nisu znali što da rade. U policijskom kombiju, kažu, nisu bili sami, već je on bio pun migranata, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu prijeđu na teritorij BiH, te su ih odveli u izbjeglički kamp Miral u Velikoj Kladuši.



– Naše putovnice i sve privatne stvari su ostale u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na natjecanju da nam pošalje putovnice. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe, rekao je Kenneth Chinedu.


Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su provjerili sve što su im nigerijski studenti ispričali o svom dolasku u Hrvatsku.


Nakon što su dobili potvrdu od organizatora pulskog natjecanja da su oni stvarno studenti s uredno izdanim vizama, obavijestili su organizaciju “Vaša prava” iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj i pokušati im pomoći čim prije.


Ne razumijem kako se to dogodilo


Organizatori svjetskog međusveučilišnog prvenstva u Puli, studentska sportska organizacije A.S.D. Eurosportevents i Sveučilište Bocconi iz Milana, tvrde da su i oni obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik organizatora Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet sudionika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.


– Ta dva studenta su bila na natjecanju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na natjecanje i povratne karte i sve im je bilo tempirano. Na natjecanju ih je čak snimala hrvatska televizija.


U nedjelju 17. studenog putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za Istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu, kaže Thanghetti za Žurnal, koji je obećao kontaktirati MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.


Jednako iznenađen ostao je i Vladan Rašula, lokalni organizator međusveučilišnih igara u Puli, koji je obećao odmah alarmirati i kolege s pulskog FET-a koji su sudjelovali u organizaciji ovog festivala, te kontaktirati talijanske organizatore, kako bi što prije pokušali pomoći nigerijskim studentima.