Ministar u Slunju

Zmajlović: Planirana je ugradnja stotinu solarnih sustava

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u četvrtak je u Slunju, prilikom obilaska kuće obitelji Kekić kojoj se u sklopu projekta »Elektrifikacije ruralnih krajeva korištenjem obnovljivih izvora energije« vrijednoga šest milijuna kuna, ugrađuje solarni sustav za proizvodnju električne energije, istaknuo kako tim projektom planiraju ugraditi stotinu solarnih sustava te ga nastaviti i iduće godine



SLUNJ  Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u četvrtak je u Slunju, prilikom obilaska kuće obitelji Kekić kojoj se u sklopu projekta »Elektrifikacije ruralnih krajeva korištenjem obnovljivih izvora energije« vrijednoga šest milijuna kuna, ugrađuje solarni sustav za proizvodnju električne energije, istaknuo kako tim projektom planiraju ugraditi stotinu solarnih sustava te ga nastaviti i iduće godine.


»Provodimo projekt ugradnje pet solarnih sustava u domove građana s područja Karlovačke županije koji nemaju struju. Te se kuće nalaze daleko od elektroenergetske mreže i njihovo priključenje na sustav nije isplativo. Tako ćemo tim građanima omogućiti da dobiju električnu energiju iz sunčeve svjetlosti«, istaknuo je ministar Zmajlović te najavio kako će vlada osmisliti program kako bi se taj projekt nastavio i u idućoj godini.


Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Programa UN-a za razvoj u Hrvatskoj (UNDP). Cilj projekta je osigurati električnu energiju kućanstvima u ruralnim krajevima koja su udaljena od elektroenergetske mreže. Pilot projekt ugradnje solarnih sustava krenuo je u Karlovačkoj županiji.




Načelnica Sektora za energetsku učinkovitost u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vesna Bukarica rekla je da su u Fondu za provedbu toga projekta osigurali 4,5 milijuna kuna, odnosno 80 posto njegove vrijednosti, a ostatak sredstava osigurat će UNDP i županije. Istaknula je kako je oprema koja se u sklopu pilot projekta ugrađuje u kuće, od hrvatskih proizvođača. »Sufinanciranjem projekata korištenja obnovljivih izvora energije stvaramo tržište za domaće tvrtke koje su se opredijelile za proizvodnju ‘zelenih’ tehnologija«, rekla je Bukarica.


Voditeljica projektnog ureda UNDP-a u Hrvatskoj Sandra Vlašić rekla je kako je taj projekt »živi primjer održivog razvoja u praksi jer obiteljima bez struje u udaljenim područjima osigurava pristup energiji iz obnovljivih izvora, a rješenje je suvremeno, ekološki održivo i višestruko ekonomski isplativije«. Dodala je da UNDP svojim radom snažno zagovara takav cjelovit i sustavan pristup razvoju koji ima ljude u središtu, smanjuje nejednakosti i siromaštvo, koristi nova tehnološka rješenja, potiče stvaranje novih poslova i čuva okoliš.


Pristup kojim će se kućama omogućiti pristup električnoj energiji temelji se na korištenju »otočnih« (autonomnih) solarnih sustava, bez potrebe za priključak na elektroenergetsku mrežu. Takvi sustavi proizvode električnu energiju preko fotonaponskih panela i pohranjuju je u baterije koje će trajati i do tri dana u slučaju lošega vremena. Predviđena su tri tipska sustava ovisno o broju članova u kućanstvu.


Sustavi će korisnicima omogućiti korištenje svih standardnih kućanskih uređaja. U paketu koji se daje na korištenje kućanstvima dolazi i pomoćni agregat koji služi za proizvodnju struje u slučaju višednevne magle ili duljeg razdoblja bez sunca, energetski učinkovit hladnjak i set LED žarulja. Jedan od osnovnih kriterija je da je kućanstvo naseljeno trajno ili većim dijelom godine i to vlasnicima ili suvlasnicima te da je više od jednog kilometra udaljeno od elektroenergetske mreže. Solarni paneli koji se ugrađuju u pet kuća na području Karlovačke županije proizvedeni su u varaždinskoj tvrtki Solvis. Ostalu prateću opremu proizvela je tvrtka Infoton iz Novog Marofa.