Šutirali ježića

Zlostavljani jež se oporavlja: ‘Druga djeca su se suprostavila nasilnicima’

Portal Novilist.hr

Foto Facebook Splitske šape

Foto Facebook Splitske šape

Nakon pružene veterinarske skrbi, jež se oporavlja i čim bude bolje bit će pušten u prirodu, kažu u udruzi Splitske šape, koja je i upozorila na cijeli slučaj



SPLIT Javnost je zgrožena slučajem zlostavljanja bespomoćnog ježa. U krajnje bešćutnom činu malenog ježa šutirala su djeca ispred splitske OŠ Bol.


Jež je brutalan napad preživio, zbrinut je i odveden kod veterinara, no to nije izoliran slučaj.


– Ovo nije nažalost prvi slučaj zlostavljanja životinje od strane djece i to da stvar bude gora u blizini škole. Nama je za zlostavljanje ježa dojavljeno, točnije našoj volonterki koja je od građanke koja je vidjela slučaj preuzela ježa i odnila veterinaru. Nakon pružene veterinarske skrbi, jež se oporavlja i čim bude bolje bit će pušten u prirodu, objasnili su za Splitski dnevnik iz udruge Splitske šape, koja je na svom Facebooku upozorila na ovaj nemili događaj.


Zlostavljanje svakodnevno




Zlostavljanje životinja događa se svakodnevno, kažu, a volontere Udruge često se izruguje.


– Ovakvo postupanje prema malenoj životinji iznenađuje i nas, ali s obzirom na broj slučajeva zlostavljanja životinja u našem gradu i županiji, a pogotovo pasa i maca, moramo reci da nije čudno što su počinitelji djeca. Nasilje prema životinjama se tolerira i smatra nebitnim, a nas volontere se izruguje, čak i prilikom podnošenja prijava policiji za zlostavljanje i zanemarivanje.


Svakodnevno nam se putem Facebook stranice dojavljuju različita postupanja prema psima i macama kojima se krši Zakon o zaštiti životinja i mi sve slučajeve, ako postoje dokazi prijavljujemo nadležnim institucijama, policiji, veterinarskoj inspekciji i drzavnom odvjetništvu ako se krši čl. 205 Kaznenog zakona.



Međutim, sustav po pitanju zaštite životinja ne funkcionira, a Zakon se u toj domeni ne provodi niti pruža adekvatnu zaštitu životinjama”, kažu iz Udruge za Splitski dnevnik.


Kriva je i okolina


Djeca se jesu okomila na ježa, tu nije ništa sporno, no više je za sve kriva okolina koja takve stvari dopušta. Trebalo bi im svojim primjerom pokazati kako se treba odnositi prema životinjama, napominju.


– Ono što nam je još strašnije je to što škola kao odgojno-obrazovna institucija koja bi trebala imati nultu stopu tolerancije na nasilje, propušta adekvatno reagirati u ovakvim situacijama, a niz je načina kako to mogu napraviti: od edukativnih radionica i razgovora na temu zaštite životinja, posjeta azilima, akcijama kojima se potiče svijest o zaštiti i odgovornom postupanju prema životinjama i slično.


Mislimo da nije primjereno sad mržnju usmjeravati prema djeci kao jedinim odgovornima za ovu situaciju, iako smatramo da ih treba propisno kazniti i educirati, jer će svi ostali kojima su okruženi, od škole, ravnatelja, nastavnika, policije, roditelja, stručnih sluzbi propustiti reagirati. Ne zaboravimo da su i u ovom slučaju reagirala i druga djeca, ona koja su se suprotstavila nasilnicima i ježa makla od onih koji su ga šutali nogom, zaključuju iz Udruge Splitske šape za Splitski dnevnik.


Mišljenje psihologa


O navedenom okrutnom činu djece pitali smo mišljenje riječkog psihologa i ravnatelja Doma mladih Gorana Gračanina:


– Danas je društvo postavilo najvišu vrijednost koja se zasniva na novcu, moralno i intelektualno teži se nekoj dekadenciji više nego ikad. Roditelji se ne stignu baviti djecom koliko bi trebali da bi doprinijeli stvaranju zdravog društva. U nastojanju da djeca budu što uspješnija u životu roditeljima je postalo važnije voziti ih na silne treninge i aktivnosti, a zaboravljaju ključni element odgoja, a to je važnost ljudskog kontakta i odnosa s djetetom koji se gradi razgovorom.


Možemo se osvrnuti i na današnji televizijski program za djecu u jutarnjim, popodnevnim i večernjim satima koji im nije naklonjen ni moralno niti intelektualno. O ovoj temi dalo bi se puno opširnije govoriti, ali kada se svi navedeni faktori uzmu u obzir, ne čudi da se ovakve stvari događaju, rekao je za Novi list Goran Gračanin.