Još jedna 'sudbinska sjednica' SDP-a

Zlatko Komadina objasnio: ‘Ništa ja ne želim biti što ne moram biti, ako dođe do toga da moram biti’

Hina

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Komadina je poručio je da Predsjedništvo neće pokretati postupak opoziva, te podsjetio kako su Bernardićevi argumenti da je legalno i legitimno izabran, pa da predsjednikom može ostati do redovitih izbora.



ZAGREB – U sjedištu SDP-a na Iblerovu trgu počeo je u ponedjeljak zajednički sastanak Predsjedništva i Kluba zastupnika stranke, na kojem bi se trebalo dogovoriti kako će Klub dalje funkcionirati, a potpredsjednik stranke Zlatko Komadina izjavio je uoči sastanka da Predsjedništvo stoji iza predsjednika SDP-a Davora Bernardića i neće pokretati njegov opoziv.


Komentirajući nagađanja da je na nekoliko ranijih sastanaka uže vodstvo stranke, koje je do sada podupiralo Bernardića, pokušalo nagovoriti aktualnog predsjednika na ostavku, Komadina je novinarima rekao da “nitko nije lomio Bernardića” te da “izdaja ne dolazi u obzir”.


Po njemu, od današnjeg sastanka, na kojem će se raspravljati o zaključku Predsjedništva da Klub SDP-a od dosadašnjeg predsjednika Arsena Bauka preuzme Bernardić, ne treba očekivati ništa povijesno.




“Bilo je prilično spinova ovih dana. Nitko nije lomio kolegu Bernardića, niti bismo mi to radili, to je bio razgovor o tome kako vidimo opcije i mogućnosti”, kazao je Komadina ustvrdivši kako Predsjedništvo stoji iza Bernardića, a sve druge priče su “što bi bilo, kad bi bilo”.


Komadina je rekao da nitko Bernardića ni na što ne nagovara, nego “on sam donosi odluke, to je njegova osobna volja”.


Poručio je da Predsjedništvo neće pokretati postupak opoziva, te podsjetio kako su Bernardićevi argumenti da je legalno i legitimno izabran, pa da predsjednikom može ostati do redovitih izbora.


Ne želim biti što ne moram biti, ako dođe do toga da moram biti


“Demistificirajmo što bih ja htio biti, ništa ja ne želim biti što ne moram biti, ako dođe do toga da moram biti”, komenirao je Komadina mogućnost da kao privremeni predsjednik preuzme stranku ode li Bernardić.


“Ja sam zadnji koji bih mogao govoriti protiv Bernardića, ja sam bio za njega, svatko ima greške, ali izdaja kolege ne dolazi u obzir”, rekao je na pitanje bi li za stranku bilo dobro da Bernardić ode.



Davor Bernardić ne namjerava podnijeti ostavku. Naprotiv, predsjednik stranke traži da se realizira odluka Predsjedništva SDP-a, prema kojoj će on osobno stati na čelo saborskog Kluba zastupnika SDP-a, kojem trenutačno predsjedava Arsen Bauk.


Arsen Bauk naovodno takav rasplet događaja neće trpjeti, kao niti Sabina Glasovac. Oni su, tvrdi se u kuloarima, najavili svoje ostavke ukoliko Bernardić preuzme stranački Klub zastupnika. Glasovac je, inače, Baukova zamjenica u saborskom klubu zastupnika SDP-a.


P.N., D.C. 



Ocijenio je kako rascjep u stranci već postoji, po Statutu predsjednik stranke je i predsjednik Kluba, a sve drukčije bilo bi neodgovorno.


Komadina je ustvrdio da Peđa Grbin ne može biti izabran za šefa Kluba jer suspendirani članovi stranke ne mogu preuzeti stranačku dužnost, dodavši da je “SDP Ibler, a nije onaj tko radi suprotno Statutu”.


Upitan treba li očekivati još čistki u stranci, uzvratio je “‘bumo vidli’, u turbulentnom stanju sve je moguće.”


Član Predsjedništva Ivo Jelušić prije sastanka poručio je kako bi htio “da se svi sredimo i uozbiljimo i da svatko od nas stavi sebe i svoje interese u drugi plan, a u prvi interese stranke i građana”.


Dolazeći na sjednicu Arsen Bauk je rekao kako su male mogućnosti da on ostane na čelu Kluba zastupnika.


Na sjednici će se razgovarati o mogućnosti zajedničkog djelovanja Kluba zastupnika i Predsjedništva. S obzirom na to da velika većina zastupnika traži odlazak Bernardića, upitno je koliko može surađivati s vrhom stranke, dodao je Bauk.