Ocjena komunikacijskog stručnjaka

Zlatan Janković: “Protukandidat Grabar-Kitarović nije Škoro, nego je to Milanović”

P. N.

Milanović ne radi ništa komunikacijski da smanji prednost Kolindi Grabar-Kitarović,  smatra Zlatan Janković / NL arhiva

Milanović ne radi ništa komunikacijski da smanji prednost Kolindi Grabar-Kitarović, smatra Zlatan Janković / NL arhiva

'Dosta potpore koju uživa Škoro proizišlo je iz glasova bunta zbog načina vođenja HDZ-a. Mislim da će se svi glasovi HDZ-a, ako se bude išlo u drugi krug u kojem bi bili Milanović i Kitarović, vratiti doma. Pametan je potez ne potpirivati dodatni sukob, jer ne treba svoje glasove odvesti u apstiniranje', rekao je Zlatan Janković



Komunikacijski stručnjak Zlatan Janković u Novom Danu govorio je o predsjedničkim kandidatima i njihovim komunikacijskim strategijama koje su do sada prakticirali.


“Načinom na koji su se do sada ponašali, ne bih rekao da je itko dobio birače koje ranije nije već imao”, rekao je Zlatan Janković za televiziju N1.


“Predsjednica je uspjela očuvati kakvu-takvu prednost, no mogla je ta prednost biti i veća. Protukandidati su otišli na godišnji odmor, a oni napadaju predsjedničku poziciju, i sada u izbornu kampanju ulaze s velikim zaostatkom u odnosu na predsjednicu. To je bio loš taktički potez. Za pobjedu nema slobodnog dana. Ovo ljeto trebali su provesti u radnim uvjetima, a ne samo povremenim komentatorskim ulogama, koje su neki prilično forsirali. U ovom zadnjem kvartalu bit će im dosta teže”, rekao je Janković.




Rekao je kako protukandidat Kolinde Grabar-Kitarović nije Miroslav Škoro nego Zoran Milanović, javlja televizija N1.


“Njen protukandidat je Škoro, nego Milanović. To govore istraživanja. U vremenu u kojem je HDZ-ovo biračko tijelo dosta zbunjeno nije dobro dodatno potpirivati neslaganje unutar desnog biračkog tijela. Dosta potpore koju uživa Škoro proizišlo je iz glasova bunta zbog načina vođenja HDZ-a. Mislim da će se svi glasovi HDZ-a, ako se bude išlo u drugi krug u kojem bi bili Milanović i Kitarović, vratiti doma. Pametan je potez ne potpirivati dodatni sukob, jer ne treba svoje glasove odvesti u apstiniranje”, rekao je Janković.


Rekao je da su i Kolinda Grabar-Kitarović i Škoro u jednu ruku u boljoj poziciji, jer desni glasači u Hrvatskoj više izlaze na izbore.


“Desni glasači ovdje vole ići na izbore, sve analize idu u prilog tome da desni imaju veću disciplinu, a lijevi znaju zamjerati svom kandidatu i ne izaći na izbore. Milanović je izgubio na posljednjim jer mnogo glasača lijevog centra zadnji put nije izašlo. Milanović će animirati svoje birače, ali on se ni u jednom odnosu snaga ne može gledati pozitivno. Ako se u drugom krugu sretnu Škoro i Grabar-Kitarović siguran sam da bi se HDZ odlučio za predsjednicu. I koliko god su članovi ljuti na stranku, oni će glasati za stranku, za razliku od SDP-ovih birača”, rekao je Janković.


Smatra i kako Zoran Milanović svojim istupima ne čini ništa čime bi smanjio prednost koju sada ima aktualna predsjednica.


“Milanović ne radi ništa komunikacijski da smanji prednost Kolindi Grabar-Kitarović, jer se igra političkog komentatora, a to je loša taktika. Ne mogu se dobiti izbori bez programa i na političkom komentiranju, i time da to bude jedini fokus i način komuniciranja. Program nije selidba s Pantovčaka u Visoku. Treba predstaviti kako se Hrvatska vidi u regiji, koja su nova savezništva koja će se ostvariti u Europi, kako će se predsjednik postaviti prema trećim zemljama, prema migracijama… To su krucijalna pitanja, a mi u javnom prostoru nismo pokrenuli diskusiju o tome”, rekao je Janković.


Kada su u pitanju velike infrastrukture dviju najvećih stranaka u zemlju, komunikacijski stručnjak smatra kako su njihovi kandidati u znatnoj prednosti u odnosu na one koji nemaju veliku stranku iza sebe.


“Za pobjedu se mora preći milijun glasova, pokazala su istraživanja. Uz dosta sreće i uz dobre strategije mogao bi se Škoro nadati da to postigne, ali on je najavio da će imati 5000 volontera, dok SDP i HDZ imaju znatno više. Ipak, SDP-ova je struktura narušena, a HDZ je na konzervativan način očuvao strukturu. SDP ima slabašnu infrastrukturu, a to će se vidjeti sada kada je uključena cijela država”, zaključio je Janković.