Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
20. listopada 2019.
Socijalna drama

Životna drama u Zagrebu: Samohranoj majci i bolesnom sinu isključuju struju i vodu

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 8. srpanj 2016. u 19:04 2016-07-08T19:04:49+02:00

Isključenje struje za nepokretnog Markicu Andričića moglo bi biti pogubno, jer njegovo zdravstveno stanje ovisi i o električnom antidekubitalnom madracu

Ako u najkraćem roku ne podmiri dug za režije u visini od ukupno 27 tisuća kuna, obitelj 32-godišnjeg Zagrepčanina Markice Andričića oboljelog od cerebralne paralize ostat će bez vode, struje i plina. HEP im je isključenje struje najavio za ovaj tjedan, a Gradska plinara Zagreb poslala rješenje o ovrsi. Isključenje struje za nepokretnog Markicu moglo bi biti pogubno, jer njegovo zdravstveno stanje ovisi i o električnom antidekubitalnom madracu koji sprečava stvaranje rana od dekubitusa.

Kako pomoći

Markica Andričić

Zagrebačka banka:

Tekući račun broj

3237802475

IBAN broj:

HR102360000 3237802475

Poziv na sud

– Zvala sam HEP i rekli su mi da će nam danas isključiti struju. Zato sam stalno kod kuće, bojim se što će biti s mojim sinom jer će se bez struje madrac ispuhati, a to je za njegovo zdravlje jako loše. Već sada ima tri velike rane koje krvare. Ako nam isključe vodu, neću ga moći ni okupati – kaže Markičina majka Anđelka. Već danima, dodaje, niti jede, niti spava jer se boji za život svoga sina koji je zbog teškog zdravstvenog stanja ionako često prisiljen tražiti liječničku pomoć.

Dug za struju prešao je 3.600 kuna, a za plin je obitelj u ožujku dugovala 2.336 kuna, te im je uručeno rješenje o ovrsi.

– Pozvat će me zbog toga na sud, a zbog ostatka duga će me isključiti – kaže samohrana majka koja već godinama ne uspijeva pokriti životne troškove svoje četveročlane obitelji s primanjima koje mjesečno dobije. Ima status majke njegovateljice, na temelju čega prima 2.500 kuna, a još 1.500 kuna iznosi invalidnina člana obitelji.

Jednokratna pomoć

Oko 1.000 kuna mjesečno troše na medicinski potrošni materijal za Markicu, a od ostatka ne mogu pokriti troškove života u gradskom socijalnom stanu. Tako im je i Grad Zagreb već slao opomene zbog neplaćenih režija, a HEP u više navrata odobravao reprogram duga.

Prošle godine Ministarstvo socijalne politike i mladih odobrilo im je jednokratnu izvanrednu pomoć od 10.000 kuna za podmirenje duga za režije, ali su se oni opet nagomilali.

– Želim brinuti o svom sinu, ne dam ga u dom. Želim samo da mi država omogući osnovne uvjete za život – kaže majka Anđelka, koja strahuje i da bi ih Grad Zagreb mogao deložirati iz stana koji je u gradskom vlasništvu. Iz Grada Zagreba zasad nismo dobili takvu potvrdu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.