Objavljene financijske kartice zastupnika u Europskom parlamentu

“Zeleni” Škrlec sa strane najviše zarađuje, do 7.495 €

P. N.

Redovite plaće u EP-u iznose od 8 do čak 19 tisuća eura. Škrlec predavanjima zaradi još od 1.000 do 5.000 €, članstva u odborima mu donose 1.497 eura, ekspertizama do 500 eura, a ima i 63 dionice HT-a



RIJEKA Iako imaju i više nego izdašne redovite plaće u Europskom parlamentu, koje iznose od osam do čak 19 tisuća eura mjesečno, zastupnici u Europskom parlamentu dobro zarađuju i »sa strane«.


Kako je izračunala nevladina organizacija Transparency International, koja je podatke o dodatnim zaradama svih eurozastupnika parlamenta objavila i na internetskoj stranici integritywatch.eu, europarlamentarci godišnje dodatno zarade između 5,8 i 18,3 milijuna eura, a od 751 zastupnika njih 57 dodatno zaradi više od 10 tisuća eura.  Ti se podaci temelje na podacima što su ih razotkrili sami zastupnici, osim u slučaju sedam zastupnika koji nisu poštovali kodeks i nisu ispunili i predali obrazac sa svojim financijskim podacima u propisanom roku.

Naime, svi zastupnici morali su do 3. srpnja podnijeti izjave o svojim financijskim interesima, dodatnim primanjima, članstvima u upravnim odborima trgovačkih društava i vlasništvu dionica. Dostavljeni podaci pružaju jedinstven uvid u financijske interese novog saziva Europskog parlamenta. 


  Od 11 hrvatskih europarlamentaraca, prema podacima što ih objavljuje Transparency International, najveću dodatnu zaradu ima ORaH-ov zastupnik Davor Škrlec, i to od 1.001 do maksimalno čak 7.495 eura mjesečno.




U Škrlecovu financijskom profilu navodi se da njegova osnovna primanja – baš kao i primanja ostalih europskih zastupnika iz Hrvatske – iznose između 8.020 i 19.586 eura, ovisno o dodacima.


Riječ je o bruto iznosu. Kada je pak riječ o dodatnim prihodima, Škrlec najviše zarađuje predavanjima, od 1.000 do 5.000 eura, članstva u odborima mu donose najviše 1.497 eura, na ekspertizama zaradi još do 500 eura, a ima i 63 dionice HT-a, čiju je vrijednost procijenio na najviše 499 eura. 


 Dubravka Šuica, zastupnica HDZ-a, dodatno zarađuje od 195 do 2.191 eura. Zahvaljujući vijećničkom mandatu u Dubrovniku dobiva 1.500 kuna mjesečno, dok kao potpredsjednica HDZ-a i EPP-a, kao i potpredsjednica Kongresa Vijeća Europe i članstva u Upravnom vijeću Zavoda za obnovu Dubrovnika dobiva do 1.996 eura mjesečno. Šuica ima i dionice hotela Belvedere (27), Atlantske Plovidbe (69) i HT-a (63).  

Više možete pročitati u tiskanom izdanju!