Kazne

Zbog kršenja samoizolacije dosad naplaćeno 114.738 kuna globe

Hina

Zahvaljujući onima koji se neodgovorno ponašaju te tako ugrožavaju i sebe i druge, državni proračun postao je bogatiji za 114.738 kuna. Toliko je, prema podacima Državnog inspektorata, u više od 20 prekršajnih naloga, do sada naplaćeno od onih koji su uhvaćeni da ne poštuju mjere samoizolacije



Da je lupanje po džepu najbolji način da netko shvati kako čini nešto što je neprimjereno, pokazalo se i u ovoj situaciji oko kršenja mjera samoizolacije, piše u subotu Večernji list, navodeći da je zbog kršenja samoizolacije naplaćeno preko 114.000 kuna globe.


Zahvaljujući onima koji se neodgovorno ponašaju te tako ugrožavaju i sebe i druge, državni proračun postao je bogatiji za 114.738 kuna. Toliko je, prema podacima Državnog inspektorata, u više od 20 prekršajnih naloga, do sada naplaćeno od onih koji su uhvaćeni da ne poštuju mjere samoizolacije, navodi dnevnik.


U Državnom inspektoratu pojašnjavaju da su oni koji su do sada platili novčanu kaznu, koja iznosi od 8000 kuna naviše, koristili mogućnost plaćanja u roku od tri dana, jer onda ne plate punu kaznu već dvije trećine iznosa.




Kažu da je sanitarna inspekcija od početka izbijanja pandemije koronavirusa izdala 7900 rješenja o samoizolaciji, uglavnom na graničnim prijelazima.


Prema podacima MUP-a sada je u samoizolaciji oko 13.000 osoba, a MUP je dosad primio i 781 dojavu o kršenju mjera samoizolacije. Oni po dojavi izlaze na teren u provjeru te dojavljuju Državnom inspektoratu što su utvrdili, a inspektori onda pišu prekršajne naloge.


Kažu da su do sada uspjeli obraditi 409 prijava te da su od toga sankcionirali 280 prekršaja te su istodobno izdali 96 rješenja o izvršenju.


Pojasnili su i što je rješenje o izvršenju. “Ako se mjera samoizolacije krši više puta, sanitarni inspektor će donijeti Rješenje o izvršenju rješenja putem prisile, odnosno takva će se osoba uz asistenciju pripadnika MUP-a i civilne zaštite odvesti u organiziranu karantenu”, kažu u Državnom inspektoratu, donosi Večernji list.