Uskrata liječenja

Zašto neki roditelji odbijaju terapije u ime svoje bolesne djece? Evo što kažu liječnici

Barbara Čalušić

Što se tiče pravnog postavljanja stvari, mislim da se radi o tome što zapravo zakon propisuje, pa je očito odredba o izravnoj krivnji za smrt neispunjena. Mislim da je to na pravnicima da formuliraju. Medicinski gledano, dijete je zbog prirode svoje bolesti bilo životno ugroženo, kaže dr. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju u HLK-u



RIJEKA Iako se sve češće susreću sa situacijama u kojima roditelji odbijaju terapijske postupke u ime svoje djece, liječnici ne žele komentirati nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Rijeci koji je roditelje dječaka koji je prije tri godine preminuo od ne-Hodgkinova limfoma, proglasio krivima jer su kao roditelji grubo povrijedili prava svog djeteta, uskrativši mu pravo na liječenje i ozdravljenje, no prema mišljenju suda nije nedvojbeno dokazano i nisu odgovorni za to da su time skrivili njegovu smrt.


– Što se tiče pravnog postavljanja stvari, mislim da se radi o tome što zapravo zakon propisuje, pa je očito odredba o izravnoj krivnji za smrt neispunjena. Mislim da je to na pravnicima da formuliraju. Medicinski gledano, dijete je zbog prirode svoje bolesti bilo životno ugroženo i bilo je izvjesno da uskrata liječenja može loše završiti. Isto se, nažalost, i dogodilo. Model silogizma ja ovdje ne smijem primijeniti – kazala nam je dr. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju u Hrvatskoj liječničkoj komori.


Prije tri godine…


Prije tri godine, neposredno nakon što je dječak preminuo, Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore donijela je mišljenje prema kojem su liječnici Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka koji su dječaku dijagnosticirali bolest, u potpunosti poštovali pravila medicinske struke te su pravodobno i više puta obavještavali nadležne službe socijalne skrbi u slučaju preminulog devetogodišnjeg dječaka oboljelog od ne-Hodgkinovog limfoma čiji su roditelji odbili liječenje kemoterapijom.




Devetogodišnjaka su na Kantridu doveli roditelji u vrlo teškom stanju te je preminuo samo nekoliko sati od dolaska na Hitni prijem Klinike za pedijatriju. Iz iste su ga klinike roditelji svojevoljno odveli samo mjesec dana ranije, dan nakon što je hospitaliziran na Odjelu hematalogije i onkologije u dječjoj bolnici na Kantridi s dijagnozom ne-Hodgkinova limfoma. U međuvremenu, kako je to u svojim izjavama za razne medije tada potvrdio otac preminulog devetogodišnjaka, roditelji su ne-Hodgkinov limfom u dječaka pokušavali liječiti alternativnim metodama, a otišli su i u inozemstvo, konkretno Aviano gdje je potvrđeno da je bolest napredovala.


Podiže tužbu


Nedavno su mediji objavili i priču o borbi zagrebačkih liječnika i majke koja ne vjeruje u uspješnost standardnog liječenja karcinoma kod njezine kćeri te se izričito protivi kemoterapijama, koje su dio protokola liječenja. Kako bi bez majčinog potpisa mogli nastaviti s djetetu nužnim liječenjem, liječnici su zbog toga zatražili pomoć socijalne službe te o svemu obavijestiti nadležna ministarstva i pravobraniteljicu za djecu.Centar za socijalnu skrb u ovom je slučaju majci privremeno oduzeo roditeljska skrb u dijelu koji se tiče liječenja djeteta te je djetetu za taj segment postavljen skrbnik za posebni slučaj, koji je umjesto majke potpisao dozvole za liječenje djeteta. Majka koja je u razgovoru s medijima spominjala želje za liječenjem u inozemstvu, za što je organizirana i humanitarna akcija, kao i vitamine koji koštaju 100 eura u ljekarnama i koji pomažu organizmu da sam ubija stanice raka, najavila je tužbu protiv zagrebačke bolnice.