Skandal u dječjoj bolnici

Zaposlenici bolnice Srebrnjak podržali smijenjenog ravnatelja; Nogalo: Sve su izmislili

Hina

Boro Nogalo / Foto Zarko Basic/PIXSELL

Boro Nogalo / Foto Zarko Basic/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja i članica Upravnog vijeća bolnice Mirjana Turkalj upozorila je da je opstanak projekta financiranog iz EU fondova s oko 60 milijuna eura – ugrožen Nogalovom smjenom



ZAGREB Zaposlenici Dječje bolnice Srebrnjak podržali su u četvrtak smijenjenog ravnatelja te bolnice Boru Nogalu, ustvrdivši da je je njegova smjena nezakonita te da nije bilo proceduralnih nepravilnosti, što tvrdi Upravno vijeće bolnice koje ga je jučer smijenilo.


Budući da su rekli da je održavanje konferencije za novinare zabranjeno, zaposlenici koji podržavaju Nogala održali su unutar zgrade, kako su nazvali, »spontano okupljanje«, a sam Nogalo je izjavu novinarima dao ispred bolnice.


Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo i član Upravnog vijeća Davor Plavec izjavio je kako je cijela ova smjena »potpuno van zakonskih okvira« i »ima više nepravilnosti«.




»Bio sam svjedok takvog postupka – dva člana koja sudjeluju u radu Upravnog vijeća su glasali za podršku Nogalu, dok su tri člana, predstavnici grada, glasali za njegovo razrješenje. Iz dokumentacije se može vidjeti da je cijeli proces počeo u ponedjeljak i da ravnatelju nije dano primjereno vrijeme da se očituje niti pravno savjetuje kako bi odgovorio na objede koje se navode u nalazu Ureda za kontrolu Grada Zagreba«, kazao je Plavec.


Ured za kontrolu Grada Zagreba, kaže, nije nadležno tijelo za nadzor zdravstvenih ustanova, jedino inspekcija Ministarstva zdravstva ima kapacitet i ekspertizu da procijeni je li nešto izvan ovlasti.


Također tvrdi da iz očitovanja Ureda nema ništa što bi moglo pravno teretiti Nogala.


»Nije radio ništa izvan svojih ovlasti i to će se dokazati na sudu«, ustvrdio je Plavec.


Zamjenica ravnatelja i članica Upravnog vijeća bolnice Mirjana Turkalj upozorila je da je opstanak projekta financiranog iz EU fondova s oko 60 milijuna eura – ugrožen Nogalovom smjenom.


»Nakon dugogodišnjih priprema uspjeli smo konačno potpisati ugovor u srpnju. Projekt bez podrške ravnatelja ne bi opstao, on je ključna osoba. Bolnica je potpisnik, a Grad nije ni partner«, rekla je Turkalj.


Dodala je kako i dalje vjeruje da će Gradski ured za zdravstvo pomoći tom projektu, ali je izrazila sumnju da u stvari želi u potpunosti steći kontrolu.


»Stječe se dojam da je ova smjena ravnatelja iskonstruirana kako bi se ugrozio projekt čiji je cilj, između ostalog, da zaposli oko 160 mladih znanstvenika«, kazala je Turkalj.


Najavila je da će o cijeloj situaciji obavijestiti Bruxelless kako bi zaštitili projekt.


Tambić Bukovac: Odbila sam ponuđeno mjesto iz moralnih razloga


Predsjednica Stručnog vijeća bolnice Lana Tambić Bukovac, kojoj je ponuđeno Nogalovo mjesto nakon njegove smjene, kazala je da je tu ponudu odbila iz moralnih razloga.


»Imam potrebu dati punu podršku našem ravnatelju. Odbila sam ponuđenu funkciju v.d. ravnatelja bolnice, ne mogu je prihvatiti jer ono što mu se stavlja na teret nije argumentirano, pravno je neutemeljeno, svi djelatnici stoje iza njega«, naglasila je.


Tvrdi i kako nije bila pozvana na sjednicu Upravnog vijeća na kojoj se dogodila smjena, već su je doveli pred gotov čin.


Nogalo, koji je dirnut podrškom svojih zaposlenika zaplakao, ispred bolnice je novinarima rekao kako ne razumije ovakvu naglu smjenu.


Pretpostavlja da se dogodila iz političkih razloga te je odbacio optužbe da je kriv po činjenicama koje su navedene kao razlozi za smjenu. Optužio je članove Upravnog vijeća da su sve izmislili.


Nogalo: Sve su lagali i izmislili, nikada nikome lizao dupe niti bio u nekoj stranci


»Sve su lagali i izmislili. Do ovoga me dovela moja tvrdoglavost. Nisam nikome nikada lizao dupe, nisam bio ni u jednoj stranci. U dva dana te smijene kao da ništa nisi radio te još impliciraju da si nešto kriminalno radio«, kazao je Nogalo.


Najavio je i pravnu bitku kako bi dokazao da je smjena protuzakonita.


»Zabranili su mi da nešto kažem danas. Nikoga i ne krivim, to su odradili interesni lobiji. Puno je političke diktature. Ništa nisam radio nečasno«, dodao je.


Sve se, kazao je, odigralo po principu blitzkriega. »Nisam ušao ni u kakvu stranku i sada je tako kako je. Na trenutke sam siguran da ključni ljudi, Bandić, Plenković, ministar Kujundžić, nisu ni znali što se događa«, ustvrdio je.


Kao mogući povod njegovoj smjeni, Nogalo je naveo želju za preuzimanjem i kontrolu nad projektom Dječje bolnice Srebrnjak koja je u srpnju ove godine potpisala najveći infrastrukturni projekt iz zdravstva i znanosti u Hrvatskoj financiran iz strukturnih fondova EU.


Kako je objasnio, interesne skupine žele se dokopati projekta bolnice vrijednog 60 milijuna eura te zemljišta veličine 80.000 četvornih metara u podsljemenskoj zoni, uključujući i dvorac Brestovec, kojima je vlasnik bolnica Srebrnjak.


Nogalo kaže da je kroz godine zaposlio stotine ljudi, no sada mu se na teret stavlja da je 2012. godine zaposlio desetak liječnika, i da pritom nije za to imao odobrenja Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.