Ususret 26. obljetnici stradanja

Zapaljene svijeće u Zagrebu: Sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



ZAGREB U okviru tradicionalnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koje se održava pod nazivom »I reću ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar«, u Zagrebu su na križanju Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice u petak navečer zapaljene svijeće i odana počast svim žrtvama u obrani domovine.


Program, u kojem su sudjelovali pripadnici Hrvatske vojske i policije te učenici zagrebačkih škola, organizirao je Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.


Dragovoljac Domovinskog rata Boris Vukadinović je, uime Kluba veterana 148. brigade Hrvatske vojske, podsjetio na dane obrane od velikosrpske agresije na Vukovar i Škabrnju poručivši kako s ponosom i zahvalom svjedočimo istinu o besprimjerenoj hrabrosti običnih ljudi, koji su slabo naoružani i opremljeni, stali pred višestruko brojnijeg i nadmoćnijeg agresora braneći svoje domove, obitelji i hrvatski Vukovar.




»Svjedočimo istinu o divljem ludilu, bijesu i neshvatljivoj mržnji koja se sručila na nemoćan grad i ljude koji su samo htjeli biti svoji na svome«, istaknuo je. Podsjetio je i da su agresorske snage na svom vrhuncu Vukovar napadale s 36.000 pripadnika, a branilo ga je manje od 1800 branitelja.


»Stati ispred dvadesetak puta brojnijeg neprijatelja, daleko opremljenijeg i naoružanijeg, mogu samo oni vitezovi čija je hrabrost nemjerljiva i koji ljubav za domovinu i rodnu grudu nose u srcu«, istaknuo je Vukadinović. Poručio je i da »bez mržnje u srcu i želje za osvetom« pamte krvavo divljanje koje je uslijedilo nakon okupacije Vukovara, ubijanje hrvatskih branitelja te kukavička masakriranja ranjenika i civila te bolesnih staraca, žena i djece.


Počast žrtvi Vukovara i Škabrnje, ponos na borbu i slobodu


Podsjetio je i da je u Vukovaru poginulo više od 1700 ljudi, više od četiri tisuće ranjeno, pet tisuća zarobljenih a više od 30.000 protjeranih. Poručivši kako je Vukovar Hrvatska a Hrvatska Vukovar, rekao je kako ga nikome ne damo i zauvijek je naš.


 »Zapamtimo da smo se kao ujedinjen narod u slozi, vjeri u pravdu, snažni i odlučni vratili u grad. Zapamtimo da su Vukovar razarali tenkovi pod crvenom zvijezdom, istim onim simbolom kojim se u Hrvatskoj mnogi i sada diče. Zapamtimo i hrabre HOS-ovce poginule u Vukovaru, čiji ratni grb i ploče neki svejedno smatraju neprimjerenima. Zapamtimo i poginule pripadnike, kako srpskog naroda, i drugih narodnosti koji su hrabro branili Vukovar i Hrvatsku kao svoju domovinu«, kazao je Vukadinović.


 Ističući kako je rat gotov ali »po istini nije završio«, rekao je kako će završiti onog trena kada službeno srbijansko izaslanstvo položi vijence i zapali svijeće u koloni sjećanja te time prizna sve zločine koje su činili u ime ideje o velikoj Srbiji. Također, dodao je, završit će onoga trena kada kažu gdje su pobacali kosti ubijenih, kako bi ih se moglo dostojno pokopati, te kada prestanu »tlapnje o građanskom ratu i priznaju da su bili agresori«.


Vukadinović je podsjetio da su 18. studenoga 1991. tzv. JNA i pobunjeni Srbi napali i spalili Škabrnju u kojoj su masakrirali i ubili 58 civila i 26 branitelja.


 



Učenici zagrebačkih škola zapalili su svijeće, kojima je ispisano ime grada Vukovara, a svijeće su zapalili i izaslanici predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović brigadirka Senka Vučić, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića zastupnik Tomislav Sokol, predsjednika Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te izaslanica Ministarstva hrvatskih branitelja državna tajnica Nevenka Benić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.


Molitvu je predvodio izaslanik Vojnog ordinarijata vojni kapelan pater Zdravko Barić.


U zrak je pušteno 200 bijelih balona, a duž Ulice grada Vukovara građani su zapalili lampione odajući počast gradu heroju i njegovim žrtvama. Počast su tradicionalno odali motociklisti vozeći u povorci u pratnji policije. Pripadnici policije razvili su transparent s natpisom »I reći ću vam samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar 18.11.1991.« Na platou je svijećama oblikovan i križ, a na središnju veliku svijeću, uz koju su stajali pripadnici Počasno zaštitne bojne, Vukovarsko svjetlo mira položio je hrvatski branitelj Petar Janjić Tromblon, koji je tijekom srbijanske agresije na Vukovar uništio 29 tenkova i ranjavan je četiri puta. Nakon pada Vukovara odveden je s ostalim braniteljima u logor Sremska Mitrovica gdje je maltretiran i mučen devet mjeseci.


Ministar Božinović novinarima je nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje rekao da su došli odati počast žrtvi Vukovara i Škabrnje, ali i pokazati ponos na borbu i slobodu. »Vidjeli ste večeras puno mladih i djece, kadete policijske akademije i vojne polaznike što je jamstvo da Vukovar nikada neće biti zaboravljen«, rekao je.


Zagrebački gradonačelnik rekao je kako je srbočetnička vojska i velikosrpska agresija napravila puno stratišta u Hrvatskoj. »Nama je ostalo jedino da se to nikada ne zaboravi. Mrzili nismo, niti ćemo mrziti ikada, a oprostit ćemo uvijek, ali i nikada nećemo zaboraviti«, kazao je Bandić. Poručio je i da je to poruka svima nama da budemo zajedno, više radimo i ljudima omogućimo bolji život, jer su za to položeni životi hrabrih ljudi.