Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
Priopćenje

Zagreb Pride: S interpretativnom izjavom servirana je transfobija i homofobija

Zagreb Pride: S interpretativnom izjavom servirana je transfobija i homofobija
Zagreb Pride: S interpretativnom izjavom servirana je transfobija i homofobija
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2018. u 19:17 2018-03-22T19:17:00+01:00

»Zagreb Pride osuđuje Vladu RH i Hrvatsku demokratsku zajednicu što su u najvažniji dokument koji štiti žene i druge osobe od rodno uvjetovanog nasilja, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, 'podlo ugurali' interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice«, stoji u priopćenju

 Iz Zagreb pridea u četvrtak su pozvali Vladu RH da iz Istanbulske konvencije ukloni interpretativnu izjavu te da se prihvati tekst konvencije kakav je i potpisan, jer smatraju da je s tom izjavom »servirana transfobija i homofobija«.
»Zagreb Pride osuđuje Vladu RH i Hrvatsku demokratsku zajednicu što su u najvažniji dokument koji štiti žene i druge osobe od rodno uvjetovanog nasilja, Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, 'podlo ugurali' interpretativnu izjavu koja za cilj ima onemogućiti njezino provođenje u praksi te simbolički potvrditi transfobne ciljeve klerikalne desnice«, stoji u priopćenju.

»Zagreb Pride snažno se zalaže borbu protiv nasilja nad gej osobama, lezbijkama, biseksualnim, transrodnim, interspolnim i queer osobama. Ta borba između ostalog uključuje zalaganje za poboljšanje postojeće procedure zakonskog priznanja roda tako da se ona temelji isključivo na principu samoodređenja, zalaganje protiv transfobije i homofobije u sustavu obrazovanja te zalaganje za potpunu jednakost životnih partnerica i partnera s bračnim drugovima i drugaricama«, naglasili su.

Pritom su ocijenili kako, u vezi iskustava nasilja, posebno ranjivu skupinu čine transrodne osobe, a napose trans žene koje su izložene višestrukom nasilju i opresiji i kao žene i kao transrodne osobe.
»Dosadašnje kampanje klerikalne desnice protiv Istanbulske konvencije izričito su napadale upravo najranjivije i nasilju najizloženije osobe, a u obrani Konvencije nerijetko se sveprisutnu transfobiju podvlačilo pod tepih u ime trenutnog cilja ratifikacije Konvencije. Ne samo da izrazito osuđujemo širenje transfobne histerije od strane klerikalne desnice, nego odbacujemo i bilo kakvo marginaliziranje pitanja prava transrodnih osoba pod zastavom borbe za prava žena, neovisno o tome što o pravima trans osoba kaže Konvencija. Bilo kakva borba za prava žena koja trans žene ostavlja na margini ne može se smatrati postignućem za sve žene niti pravim savezništvom s LGBTIQ osobama«, drže u Zagreb prideu te poručuju kako zaštititi transrodne osobe od nasilja treba svima biti prioritet.
»Vlada i HDZ 'istanbulskom krpicom' legitimiraju i u pravni sustav uvode potpuno izmišljen, nepostojeći pojam takozvane 'rodne ideologije' čime otvaraju mogućnost aktivistima i aktivistkinjama klerikalne desnice da svaki pokušaj promicanja promjena u društvenim i kulturnim obrascima ponašanja žena i muškaraca s ciljem iskorjenjivanja predrasuda, običaja, tradicija i nasilja protiv svih žena (članak 12. Konvencije) nazivaju 'rodnom ideologijom'. To znači da će klerikalna desnica učiniti sve da Hrvatska ne zaštiti od nasilja i žene koje ne žive u braku, trans žene ili žene koje su napustile svoje nasilne partnere i partnerice. Već smo i ranije imali prilike čuti da za njih obitelj koju čini žena s djecom bez muškog partnera nije 'prirodno okruženje' (Željka Markić u emisiji Veto na Jabuci TV, 12.11.2013.)«, navodi se u priopćenju.

Zagreb Pride smatra i da interpretativna izjava vodi Hrvatsku u istom smjeru kršenja ljudskih prava žena kakvo se događa u Poljskoj, a čija interpretativna izjava navodi da će se Konvencija provoditi u skladu s Poljskim ustavom te navode da poljska vlada Konvenciju uopće ne provodi, a da je Hrvatska je s interpretativnom izjavom na istom putu te će, kažu, o tome obavijestiti međunarodnu javnost i Vijeće Europe.
Od zastupnica i zastupnika Hrvatskog sabora traže da uklone interpretativnu izjavu u članku 4. Zakona o ratifikaciji i usvoje tekst Konvencije kakav je i potpisan, priopćeno je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze