Bivši premijer

ZORAN MILANOVIĆ Treba dobro otvoriti oči, “zločesti populisti” sve uspješnije udaraju na emocije građana

Srđan Brajčić

Zoran Milanović, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zoran Milanović, Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Zapadne, dugovječne i postojane demokracije pale na jeftine političke trikove, kaže Zoran Milanović



OPATIJA Izazovi modernog populizma i Europska unija, bila je tema gostujućeg predavanja kojeg je bivši hrvatski premijer Zoran Milanović u petak održao u Opatiji, u sklopu tradicionalne konferencije koju zagrebačko Zdravstveno veleučilište organizira za medicinske sestre, tehničare i zdravstvene profesije.


Milanović je već uvodu svog polusatnog predavanja napomenuo da se neće baviti hrvatskim političarima, ali je jasno rekao da građani dobro razmislite o tome kad im političari nude jednostavna rješenja za njihove probleme.


Bivši predsjednik hrvatske Vlade upozorio je na činjenicu da birači u Italiji, Francuskoj ili Velikoj Britaniji nisu odoljeli pojavi, kako ih je nazvao, “zločestih populista” koji udaraju na emocije ozlojeđenih građana daleko snažnije od tradicionalnih stranaka iz tzv. političke srednje struje, u čemu postaju sve uspješniji.




“Zadnji izbori u Italiji, jednoj od osnivačica Europske unije, pokazali su nam da stranke srednje struje nestaju s političke scene. Ako se takav trend nastavi, tradicionalne stranke nestat će za desetak godina. Pedeset posto mandata u parlamentu drže klasične, populističke stranke ljevice i desne.


Tim populistima jedno je zajedničko – to da udaraju na svačije biračko tijelo. U Velikoj Britaniji za Brexit glasovalo je recimo i puno birača Laburista, dakle političke ljevice, pojasnio je Milanović koji kaže da ne zna hoće li se i u Hrvatskoj pojaviti populistički trendovi koji uzrokuju tektonske poremećaje u društvu, kao što je referendumsko izjašnjavanje o napuštanju Europske unije, ali da građani moraju dobro otvoriti oči i imati na umu to da su zapadne, dugovječne i postojane demokracije pale na jeftine političke trikove.