Promocija turizma

ZLATNA PENKALA Hrvatska turistička zajednica dodijelila nagrade i priznanja inozemnim novinarima

P. N.

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Ove je godine zaprimljeno sveukupno 29 nominacija, odnosno nominirana su 33 novinara, a njih 27 sudjelovalo je na svečanoj dodjeli i popratnom programu u sklopu kojeg su obišli i upoznali destinacije domaćine



Hrvatska turistička zajednica po 17. put dodijelila je prestižnu nagradu „Zlatna penkala“ inozemnim turističkim novinarima, blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj, iznimno zahtjevnoj turističkoj godini. Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je održana večeras u Puli, sudjelovalo je 15 inozemnih novinara iz 11 zemalja.


„Ove godine nagradu dodjeljujemo ponovno „uživo“ u prekrasnoj Istri. Nagrađeni novinari, blogeri i influenceri u prošloj su godini, koja je bila iznimno teška za turistički sektor, svojim pozitivnim objavama doprinijeli vidljivosti naše zemlje na globalnoj razini i građenju imidža Hrvatske kao sigurne, dobro pripremljene i poželjne turističke destinacije. Ovime također dodatno skrećemo pažnju na Hrvatsku uoči glavnog djela turističke sezone i šaljemo poruku da je Hrvatska apsolutno spremna za veći priljev gostiju“, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


foto: Hrvatska turistička zajednica


Uz direktora Staničića i kolege iz inozemnih predstavništava HTZ-a, svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su župan Istarske županije Boris Miletić, ispred Ministarstva turizma i sporta Monika Udovičić, direktor TZŽ Istra Denis Ivošević, direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj te brojni predstavnici turističkog sektora iz Istre.


foto: Hrvatska turistička zajednica




„Posebno nam je zadovoljstvo ugostiti nagrađene novinare te ujedno pohvaliti projekt Zlatna penkala jer su nam novinari i u normalnim turističkim godinama izuzetno bitni, a kamoli u ovim kriznim kada komunikacija ujedno predstavlja i najvažniju promociju. Raduje nas što se svečanost održava upravo u našoj regiji jer nam ista pruža izuzetnu priliku da uvaženim uzvanicima predstavimo bogatstvo i posebnosti ovoga kraja, naše gostoprimstvo, prirodne i kulturne znamenitosti, gastronomiju te ostale adute po kojima smo prepoznati i izvan naših granica“, izjavio je Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije.


Grand prix odlazi u Njemačku, Slovačku i SAD


Najznačajnija nagrada „Zlatne penkale“ je Grand prix, koji se dodjeljuje u tri kategorije: za najbolju reportažu tiskanog ili online medija, za najbolju radijsku ili televizijsku reportažu te za najbolju objavu na blogu ili društvenim mrežama.


foto: Hrvatska turistička zajednica


Ovogodišnja dobitnica Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija je njemačka novinarka Helene Schmidt, čija je reportaža „Istrien – das Kulinarische Kroatien“ objavljena u renomiranom časopisu Autobild – Reisemobil. U svojoj reportaži Helene je opisala putovanje kroz Istru i male srednjovjekovne gradiće, a posebno je istaknula istarsku gastronomiju, uz brojne praktične savjete za posjet Istri. Objavljena reportaža posebno je vrijedna zato što je objavljena u renomiranom mediju kojeg prate automobilisti, ujedno najbrojniji posjetitelji iz Njemačke u Hrvatskoj. Inače, portal Autobild lider je njemačkog digitalnog tržišta sa preko 13 milijuna korisnika te 56 milijuna posjeta samo u prošloj godini.