Izvanredni izbori

ŽIVI ZID RASTE Kad bi sada bili izbori najveći dobitni bili bi – Pernar i Sinčić

Zdenko Duka

HDZ u posljednje vrijeme stagnira, ali veću razliku od drugih ostvaruje zato jer je SDP ozbiljno pao



Na osnovu rezultata posljednjeg istraživanja Crobarometar za prosinac, bivši ideolog Mosta, publicist Ivica Relković na svom blogu Besplatna politika posložio je novi Hrvatski sabor, pod pretpostavkom da su krajem prošle godine bili izbori i da su oni završili s rezultatom iz tog istraživanja Ipsos pulsa.


Dakle, posljednje istraživanje pokazalo je da bi – da je Hrvatska jedna izborna jedinica – HDZ dobio potporu 31,9 posto birača, SDP 18,9, Živi zid 12,4, Most 7,3 posto, itd. Relković je došao do zaključka da bi u novom virtualnom Saboru sjedili zastupnici – HDZ-a (70), SDP-a i HSS-a (40), Živog zida (16), Mosta (7), IDS/GLAS/Pametno (6), BM 365/Reformisti (2), HNS-a (2), uz standardnih osam predstavnika nacionalnih manjina.


Krah partnera


Naravno, Relković nije dobivene postotke pretvarao u mandate jer je naš izborni sustav razmjerni u 10 izbornih jedinica pa bi čisto pretakanje postotaka u taj zamišljeni Sabor moglo navesti na potpuno krive zaključke. On je stoga napravio procjenu kako bi prema sadašnjoj snazi i prema efektu D’Hondtovog sustava, pojedine stranke prošle u izbornim jedinicama, pa je na osnovu toga došao do jedne takve projekcije.




Zaključak je da nikome osim Živom zidu u ovom trenutku ne bi odgovarali prijevremeni izbori. Po ovoj projekciji, HDZ bi bio osjetno iznad rezultata koji je ostvario na izborima 2016. kada je s manjim koalicijskim partnerima osvojio 61 mandat. Jer on sada u Saboru ima 55 zastupnika, a s njegove su liste ušla i dva zastupnika HDS-a, po jedan iz Hrasta i HSLS-a, ali i dvoje iz nove stranke Nezavisni za Hrvatsku, koji se u Saboru vode kao nezavisni.


HDZ u posljednje vrijeme stagnira, ali veću razliku od drugih ostvaruje zato jer je SDP ozbiljno pao. No, Relković zaključuje da bi se HDZ prevario kad bi, zbog toga što je uvjerljivo nadmoćan, namjerno sad pokrenuo izvanredne parlamentarne izbore. Jer pokretač (ili »krivac«) izbora može biti i kažnjen zbog izazivanja izbora, a osim toga moguć je i potpuni krah potencijalnih HDZ-ovih koalicijskih partnera.


SDP je 2016. u tzv. Narodnoj koaliciji zajedno s HNS-om, HSS-om i HSU-om osvojio 54 mandata, a sada bi rezultat u koaliciji s HSS-om bio ispod toga. Iako, SDP u ovom trenutku u Hrvatskom saboru ima samo 37 svojih zastupnika jer su prema predizbornom sporazumu bili široke ruke prema tadašnjem HNS-u i HSS-u.


Ugrožen Most


Živi zid bi bio istinski dobitnik, ako bi se doista ostvarilo Relkovićevo predviđanje o 16 osvojenih mandata. Jer, Živi zid sada ima samo tri zastupnika u Saboru, a na izborima 2016. su ih kao koalicija bili osvojili osmero. Živi zid ima trend rasta, ali taj rast ne umanjuje kapacitet HDZ-ovih nego SDP-ovih mandata, i uz opasno ugrožavanje Mosta. Prema postavljenom virtualnom Saboru, Most bi danas osvojio 7 zastupnika, dok ih je 2016. bio imao 13.


– Ako si u »sedlu«, onda već izazivanje izlaska iz »sedla« stvara kod birača osjećaj razmišljanja »izvan sedla«. HDZ je mogao ići na izbore u onom trenutku prije ljeta, kad nije imao većinu i nije imao partnera. Tada, da je išao na parlamentarne izbore s drugim krugom lokalnih izbora ili tjedan kasnije, Plenković bi imao za to opravdanje – kaže nam Ivica Relković. Ali, kaže, ići na prijevremene izbore onome koji ima vlast u rukama uvijek je priličan rizik jer je teško predvidjeti izborne turbulencije.


No, uhvaćeni trenutak s kraja prošle godine neće pozicionirati stranke na pravim izborima koji će, ako budu redovni, biti tek 2020. godine. Do tada će se mnogo toga još dogoditi i moguće su različite taktičke greške, kakvu je, govori nam Relković, učinila, na primjer, Mirela Holy kad je propustila kandidaturu za predsjednicu RH, tako srušila rejting svoje stranke i praktički otvorila vrata Živom zidu.