Prognoza

Vrijeme će još danima biti promjenjivo. Vakula otkriva kad nam tek dolazi dugotrajni topliji i suhi period

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



I danas ujutro na Jadranu će biti bure, ali znatno slabije nego u utorak. No, jutarnja svježina, pa i hladnoća, i dalje će se osjećati, posebice u kopnenom području, gdje je moguće ponavljanje jutarnjih temperaturnih “minusa”, čak i na više mjesta, pa i izraženijih nego u u utorak, kada je na meteorološkim postajama DHMZ-a u Sisku i Križevcima na 5 cm iznad tla izmjeren -1 °C, u Karlovcu i Varaždinu -2 °C, a u Pazinu i Rijeci čak -3 °C! Tijekom dana će pak biti većinom toplije nego u utorak, uz južinu. I pritom još uglavnom suho, ali uz sve mnogobrojnije oblake. Gdjekoje kišne kapi u drugom dijelu dana može biti na sjevernom Jadranu i zapadu unutrašnjosti.


U četvrtak oblačnije i ponovno danju svježije, ali uz toplije jutro od srijede. U većini će krajeva biti barem kratkotrajne kiše, a u mnogim mjestima i pljuskova s grmljavinom. Tijekom petka će biti stabilnije i sunčanije, iako ne i posvuda suho, a od subote ponovno promjenljivije, uz češću kišu, uglavnom u nedjelju i obilniju, kaže Zoran Vakula za HRT.


Jugo i jugozapadnjak prevladavat će do subote, a od nedjelje će ponovno biti bure i sjevernog vjetra. Naravno, i svježijeg vremena. A tek u posljednjem svibanjskome desetodnevlju znatno se poveća vjerojatnost za malo dugotrajnije toplije razdoblje, pa i pretežno suho i sunčano.




U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, uz većinom slab vjetar. Ujutro malo hladnije od utorka, pa je ponegdje moguć slab mraz, a najviša dnevna temperatura bit će između 17 i 19 °C. Nakon prohladnog jutra, ponegdje sa slabim mrazom, prijepodne će u sjeverozapadnim predjelima prevladavati sunčano. Od sredine dana oblaka će biti sve više, ali je vjerojatnost kiše još vrlo mala. Zapuhat će povremeno umjeren jugozapadnjak pa će danju biti toplije nego u utorak, od 17 do 20 °C. U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu u početku sunčano, a poslijepodne postupan porast naoblake. Potkraj dana i osobito u noći na četvrtak mjestimice može biti malo kiše ili lokalnog pljuska s grmljavinom, ponajprije u Istri i Gorskome kotaru. U gorju će puhati povremeno umjeren, na udare i jak jugozapadni vjetar. Jutro će u gorskim predjelima biti hladno uz mjestimičan mraz, moguće i maglu, a najviša dnevna temperatura u gorju oko 15 °C, a na moru oko 19 °C.


U Dalmaciji će prevladavati sunčano. Vjetar će oslabjeti pa će biti većinom slab do umjeren jugozapadni i zapadni. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 3 do 5 °C, uz obalu od 7 do 10 °C, a dnevna većinom od 17 do 19 °C. I na jugu Hrvatske sunčano, ponegdje i vedro, uz slab do umjeren vjetar, većinom jugozapadni i južni, te malo toplije nego u utorak.”


Nakon srijede, u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega na kopnu će najviše sunčanog vremena biti u petak, a ostali će dani biti promjenljivi, uz mjestimičnu kišu, osobito u nedjelju, koja će biti pretežno oblačna. Do subote vjetar većinom jugozapadni, pa će biti sve toplije. U nedjelju će zapuhati umjeren sjeverni vjetar s kojim će i zamjetno osvježiti. Od četvrtka na Jadranu slijedi nekoliko promjenljivih dana, uz mjestimične pljuskove i grmljavinu. Iznimka je petak, koji će kao i srijeda, biti većinom sunčan. U četvrtak i ponovno u nedjelju puhat će umjereno jugo, a nakon obilnije kiše u nedjelju – u ponedjeljak će okrenuti na buru i malo osvježiti.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.