Šef HNS-a

Vrdoljak odbacio optužbe za prijetnje članu Uprave NE Krško: RH je oštećena za 2 milijarde kuna

Hina

Ivan Vrdoljak / Foto: R. BRMALJ

Ivan Vrdoljak / Foto: R. BRMALJ

Na novinarski upit posjeduje li snimku telefonskog poziva u kojemu je navodno prijetio Perhariću, odgovorio je kako takvu snimku nema.



Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak odbacio je optužbe zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva da je kao ministar gospodarstva 2015. prijetio članu uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvoju Perhariću, kojega je u petak prozvao da radi za interese Slovenije te da je, ne poštujući međudržavni ugovor, Hrvatsku oštetio za dvije milijarde kuna.


Nakon što je protiv njega potvrđena optužnica, Vrdoljak je na konferenciji za novinare rekao kako se optužnica temelju na iskazu Perharića, dok njegovi svjedoci nisu pozvani.


»Imao je jednog svjedoka, ja tri, ali nisu pozvani«, rekao je.




Na novinarski upit posjeduje li snimku telefonskog poziva u kojemu je navodno prijetio Perhariću, odgovorio je kako takvu snimku nema.


Naglasio je kako su temeljem međudržavnog ugovora na poslovima u NE Krško pola poslova trebale obavljati hrvatske, a pola slovenske tvrtke, ali da je prema njemu predočenim podacima udio izvođača od 2010. do 2014. bio 61 naspram 23 posto na štetu Hrvatske, pa je stoga morao reagirati.


U pitanju je prijava na temelju lažnog iskaza i to ću dokazati


»U mandatu Perharića Hrvatska je izgubila više od dvije milijarde kuna. Tada sam želio zaštititi hrvatske nacionalne interese, radna mjesta, poduzetnike i tvrtke. U pitanju je prijava na temelju lažnog iskaza i to ću dokazati. Demokratske institucije su temelj demokratskog sustava i bez obzira što prijavu odbacujem, ja institucije poštujem«, rekao je Vrdoljak.


Pozvao je nadležne institucije da istraže poštuje li se međudržavni ugovor, ustvrdivši kako je do tužbe protiv njega došlo kako bi ga se diskreditiralo jer je Perharića pozvao na odgovornost, dok Slovenija »štiti Perharića jer on radi za njihov interes«.


»Kada sve bude završeno, bit će jasno da i prošle godine, kada smo odlučili ući u Vladu, nije bilo prvi put da sam nacionalne interese stavio ispred svojih interesa«, izjavio je Vrdoljak.


Tražio sam odgovornost osobe koja je godinama uništavala radna mjesta u Hrvatskoj


Upitan ima li više podataka o tom slučaju navodne prijetnje, odgovorio je kako irelevantnim smatra koji je to bio sat ili datum, već najrelevantnijim drži da je kao ministar tražio »odgovornost osobe koja je godinama uništavala radna mjesta u Hrvatskoj«.


Ponovio je kako je protiv njega podignuta lažna kaznena prijava, da nikada nije prijetio, osobito ne nečijoj obitelji, jer je i njemu obitelj, kaže, najveća vrijednost. istaknuvši kako mu je jedina želja da iz ovog slučaja izađe istina.


Optužnica iz studenoga 2017. navodno je ovih dana potvrđena na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, a njome se Vrdoljaka tereti da je Perhariću prijetio te inzistirao od njega da podnese ostavku na mjesto člana uprave NE Krško.