Vrdoljak o rekonstrukciji Vlade: Još nismo otvorili razgovore. Ne bavimo se brojem svojih stolaca

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović



RIJEKA – Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je u srijedu u vezi s nagađanjem o mogućoj rekonstrukciji Vlade i ukidanju ministarstva graditeljstva kako o tome još “nisu otvorili razgovore”, da “nisu politika koja se bavi brojem svojih stolaca i koliko će ministarstava imati” te kako neće ni na čemu inzistirati, osim na rezultatima koje moraju dati građanima.


Neki su mediji prošlih dana pisali kako je moguća rekonstrukcija Vlade i smanjene broja ministarstava, da bi se zaštita okoliša mogla spojiti s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, na čijem je čelu Predrag Štromar (HNS) i kako su tada njegove šanse da ostane ministar male.


Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je na današnjoj konferenciji za novinare za Rijeci da će HNS poduprijeti inicijativu koja dovodi do smanjenja troškova i veće funkcionalnosti Vlade.




U vezi s reformom obrazovanja ocijenio je da se ona provodi točno kako je dogovoreno – “sa stabilnošću, sadržajem i kompromisom koji donosi rezultate, a ne usporavanje” te da je nitko, pa ni radikalna desnica ni salonska ljevica više ne može zaustaviti.


Na novinarsko pitanje kako je prihvatio postavljanje Radovana Fuchsa na mjesto savjetnika premijera za reformu obrazovanja, Vrdoljak je odgovorio da je to odlična stvar. To može biti samo dodana vrijednost jer daje dodatnu snagu i podršku reformi obrazovanja, dodao je.


Komentirajući sukobe u riječkome Gradskom vijeću između koalicije stranaka koje vodi SDP i stranaka tzv. srednjeg bloka (Lista za Rijeku, Akcija mladih, Živi zid, Most nezavisnih lista), HDZ-a i stranke Bura, Vrdoljak je istaknuo poziciju HNS-a u vijeću, koji se, kako je rekao, dosljedno zalaže za politiku rezultata te da očekuje politiku suradnje.


Rekao je da je Osijek prije desetak godina bio “grad slučaj” sa strankama u Gradskom vijeću koje su se više bavile međusobnim odnosima nego građanima. Nakon toga je HNS imao gradonačelnika u dva mandata i Osijek više nije “grad slučaj”, dodao je.


Svi su protiv svih investicija, ali istodobno su za nova radna mjesta


Govoreći o projektu LNG terminala, podsjetio je da je tijekom njegova mandata na čelu ministarstva gospodarstva razvijan projekt kopnenog terminala. U međuvremenu je izmijenjen u projekt plutajućeg terminala, ali on ne želi reći kako je to loš projekt jer o tome stručnjaci moraju dati svoje mišljenje.


Rekao je da je vrlo važan energetski i gospodarski projekt za cijelu zemlju i ocijenio da je problem društva što su svi protiv svih investicija, ali istodobno su za nova radna mjesta.


“Moramo promijeniti odnos prema investicijama i poduzetnicima”, istaknuo je.


Član Predsjedništva HNS-a i gradski vijećnik u Rijeci Andrej Poropat pozvao je Gradsko vijeće da se koncentrira na rješavanje pravih problema, poput korištenja napuštenih lučkih skladišta, projekta otvaranja Rijeke moru i investicijama. “Ako ovako nastave, iza nas će ostati samo besplodni sati rasprava”, dodao je.