Predah

Vodostaji rijeka u Karlovcu i Ogulinu u opadanju, čeka se prognoza mogućih novih većih oborina

Hina

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Sada su uz vojsku vani tri naše ekipe, sa po četiri vatrogasca, s glavnim zadatkom da uklonimo blato i smeće s cesta, parkirališta i slično, što je nanijela voda, ali bitno je da više nema kuća koje bi bile odsječene od ostatka grada Ogulina, jedino je u Kirasićima i na Novoj cesti još oko dvadesetak poplavljenih podruma, no to su kuće građene na razinama gdje često plavi, rekao je Turkalj



KARLOVAC/OGULIN U ponedjeljak u podne je Kupa u Karlovcu imala vodostaj od 646 centimetara, što je pet centimetara manje nego sat vremena ranije, a Dobra u Ogulinu, koja je sa subote na nedjelju mjerila 338, sada je na 157 centimetara i pada pet ili šest centimetara na sat, ali su u oba grada na snazi pripremne mjere obrane od poplava, prvenstveno zbog najava novih obilnijih kiša.


Marinko Turkalj iz Javne vatrogasne postrojbe Ogulin rekao je za Hinu da se voda u Ogulinu povukla sa svih prometnica, da je sve prohodno, ali da je voda zaostala u mnogim podrumima ili na poljima, jarcima, te je vatrogascima sada glavni posao sanirati teren.


»Sada su uz vojsku vani tri naše ekipe, sa po četiri vatrogasca, s glavnim zadatkom da uklonimo blato i smeće s cesta, parkirališta i slično, što je nanijela voda, ali bitno je da više nema kuća koje bi bile odsječene od ostatka grada, jedino je u Kirasićima i na Novoj cesti još oko dvadesetak poplavljenih podruma, no to su kuće građene na razinama gdje često plavi, rekao je Turkalj i naglasio da ni jučer voda nikome u Ogulinu »nikome nije došla u dnevni boravak«.




No, na području Ogulina zbog izlijevanja rijeke Dobre i Zagorske Mrežnice bili su jučer i djelomično danas odsječeni zbog vode na kolnicima Kirasići, Podvrh i Marković Selo, poplavljena je bila i Struga, te Bolnička ulica i Struga, a jutros su još za promet bile zatvorene D 42 kod Kule u Ogulinu, LC u naselju Vučići, LC 34099 Brestovac – Vitunj u Brestovcu, LC 34098 u Turkovićima.


Na prostoru grada Karlovca od jutros je zatvorena D-36 u naselju Koritinja, a od ranije prometnica Gradac – Kobilić u naselju Husje. Oko podneva sastao se karlovački Stožer civilne zaštite, a gradonačelnik Damir Mandić rekao je Hini da je sjednica »operativnog karaktera«, odnosno da se vidi što koja služba radi, iako je vodostaj u padu, a hoće li se poduzimati nešto u vezi obrane od poplave, ovisit će prije svega o prognozi Hrvatskih voda.


»U popodnevnim ćemo satima, temeljem vremenske prognoze i prognoze vodostaja koje izdaju Hrvatske vode, znati više i preko medija i mjesnih odbora obavijestiti građane trebaju li se pripremiti za moguću poplavu ili ne«, rekao je Mandić te konstatirao da građani Karlovca na žalost imaju iskustva s poplavama, te znaju da nikoga ne smije uspavati činjenica da vodostaji opadaju, pogotovo kada su vodotoci puni, a zemlja zasićena prethodnim oborinama.


Za jučerašnjeg obilaska poplavljenih dijelova Ogulina premijer Andrej Plenković je rekao da projektima za gradnju sustava obrane od poplava u Karlovačkoj županiji treba dati status strateških projekata i kroz nadležne resore i Hrvatske vode dati prioritet investicijama u sustav obrane od poplava.


U međuvremenu će se država uključiti u saniranje šteta, a vojska pomaže građanima na terenu, konkretno danas je u Ogulinu angažiran 61 pripadnik Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), s pripadajućom opremom i strojevima, od kojih je 24-tvero radi s 12 motornih pumpi za vodu.


Tijekom noći su na punjenu 700 vreća s pijeskom bila angažirana 32 pripadnika 1. Mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojske (HKoV) OS RH, a u pripravnosti je 177 pripadnika PP NOS OS RH, koji će, prema potrebi, biti angažirani s jednim amfibijskim transporterom PTS-2, kao pomoć civilnom stanovništvu u sanaciji od poplava.