Sudski postupak ipak zapreka

Vlada poništava imenovanje Sanje Kalambure

Ana Raić Knežević

u svojoj natječajnoj dokumentaciji Sanja Kalambura priložila je i uvjerenje koje je joj je 6. veljače izdao netko s općinskog kaznenog suda, a u kojem piše da protiv nje nema potvrđene optužnice niti nepravomoćne osuđujuće presude



Vlada će na sjednici u petak ipak poništiti imenovanje ravnateljice Fonda za zaštitu okoliša Sanje Kalambura, premda ona ima sudsko uvjerenje da protiv nje ne postoji potvrđena optužnica. Naime, u svojoj natječajnoj dokumentaciji Sanja Kalambura priložila je i uvjerenje koje je joj je 6. veljače izdao netko s općinskog kaznenog suda, a u kojem piše da protiv nje nema potvrđene optužnice niti nepravomoćne osuđujuće presude. Međutim, činjenica je kako je, kao što je u ponedjeljak priopćio županijski sud,  optužnica protiv Sanje Kalambure stupila je na snagu još 25. veljače prošle godine. To je razlog zbog kojeg ona ipak neće doći na čelo Fonda za okoliš.


– Sudsko uvjerenje skida odgovornost s ministrice Mirele Holy koja je Sanju Kalamburu predložila za ravnateljicu. Ako imate ovakav dokument nadležne institucije, onda, naravno, ne provjeravate dalje. Ne znamo kako je izdano to uvjerenje, očito se radi o nekoj grešci, ali Sanja Kalambura morala je unatoč toga znati da je njezina optužnica potvrđena. Stoga nemamo izbora nego je razriješiti, Vlada ne može biti talac cijele ove situacije, pa makar gospođa Kalambura možda doista ništa nije skrivila. Na njoj je da riješi svoj pravosudni status, objasnio nam je visoki izvor iz Vlade. Tako će nakon tjedan dana okončati još jedno sporno imenovanje.


Premijer Zoran Milanović jučer još nije izravno odgovorio na novinarsko pitanje u vezi s nesuđenom ravnateljicom.




– Radi se osobi koja uopće nije dužnosnik. O njezinom ćemo imenovanju razgovarati ovih dana, tražit ću cjelokupnu dokumentaciju na uvid pa ću na kraju kao predsjednik Vlade morati donijeti odluku, izjavio je Milanović. Dodao je kako se ne može baviti svim detaljima i da stoga vjeruje svojim suradnicima, ali »u slučaju ovog imenovanja nekakvog je propusta očito bilo«.


To je pokušala utvrditi pravosudna inspekcija koju je, kako doznajemo, na Općinski sud uputio ministar pravosuđa Orsat Miljenić i to zbog nelogičnosti koja je isplivala nakon priopćenja Županijskog suda u ponedjeljak.


Više u tiskanom izdanju od srijede