MJERE PREDOSTROŽNOSTI

Vlada izdaje preporuku da se zbog epidemije koronavirusa ukinu ekskurzije i školski izleti u Italiju

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ministar Beroš najavio je da će Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak izdati preporuku o neodlasku u talijanska područja žarišta epidemije koronavirusom, posebice namijenjenu za organizirane izlete učenika



ZAGREB – Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju navečer da je 8-godišnja djevojčica koja je smještena na Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, negativna na koronavirus, a negativni su i rezultati testiranja njezine majke.


Znakove respiratorne bolesti 8-godišnja djevojčica dobila je nakon puta u Italiju, u Padovu. Ministar Beroš  rekao je u večerašnjem Dnevniku Nove TV kako su nalazi djevojčice i njezine majke pokazali da ne boluju od koronavirusa. 


Infektologinja Klinike Dr. Fran Mihaljević Ninoslava Vicković u Dnevniku HRT-a izjavila je da je djevojčica smeštena u izolaciju Klinike jer je pokazivala znakove respiratorne bolesti te da su liječnici posumnjali na koronavirus jer je nedavno bila na hodočašću u Padovi.




Ministar zdravstva je ranije danas potvrdio da niti dvoje dvoje pacijenata koji su zbog sumnje na koronavirus bili u izolaciji na Klinici za infektivne bolesti u riječkom KBC-u, nisu zaraženi koronavirusom.  Talijanski državljanin te ženi iz Rovinja koja je boravila u Italiji, bilo je u izolaciji u KBC-u Rijeka, gdje su primljeni zbog respiratornih problema.


Ministar Beroš najavio je da će Ministarstvo zdravstva u ponedjeljak izdati preporuku o neodlasku u talijanska područja žarišta epidemije koronavirusom, posebice namijenjenu za organizirane izlete učenika. Ministarstvo zdravstva izdat će i preporuku školama da se ne preporuča odlazak na školske ekskurzije i izlete u Italiju.


”Moramo uvažiti nove okolnosti. Svjedoci ste da je u roku od jednog i pol dana situacija u Italiji eskalirala”, dodao je.