Nema dobrih vijesti

Vlada i Bandić zajedno pišu novi zakon, ali privatni vlasnici morat će se sami snalaziti oko posljedica potresa

Tihana Tomičić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Bandić je ponovio da će obnova trajati 8 do 10 godina, a procjena šteta najmanje 6 mjeseci. Tvrdi da su štete manje na gradskim objektima nego na privatnim, upravo jer su oni bolje održavani te da će sve škole biti obnovljene uskoro



Nema dobrih vijesti za Zagrepčane pogođene potresom – ni nakon sastanka predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem nema procjene o tome kolike su štete od razornog potresa koji se dogodio prošle nedjelje, niti tko će ih snositi, a jedino što im je poručeno jest da će se raditi o vrlo skupom i vrlo sporom procesu obnove, te da će privatnu imovinu morati obnavljati privatni vlasnici.


Jedino je donekle dobra vijest da će Grad Zagreb staviti na raspolaganje slobodne stanove koje ima za socijalne potrebe, no nije rečeno koliko ih je, a gradonačelnik je najavio i da bi Grad Zagreb mogao na lokaciji Podbrežje u narednih godinu dana počeo graditi 300 do 600 novih stanova za socijalno ugrožene koji su stradali u ovom potresu.


No, oni koji žive u centru grada, a ne spadaju u socijalnu kategoriju i zgrade su im “samo” oštećene, a pogodne su za život, čini se da će zasad ostati bez financiranja.




Od mjera koje će se poduzeti, Plenković i Bandić najavili su jučer izmjenu zakona i donošenje potpuno novog zakona koji bi obuhvatio sve u vezi sanacije šteta u Zagrebu, te osnivanje zajedničke radne skupine za izradu tog novog zakona koju će voditi ministar graditeljstva Predrag Štromar.


Kako će ta suradnja teći, s obzirom da je Štromar već nekoliko puta vraćao na doradu Bandićev GUP, jučer nisu komentirali. No, Štromar se jučer oglasio izjavom u kojoj kaže da će se pomoći svima, od poslovnih prostora do stanova i kuća, samo da iznos pomoći i način tek treba utvrditi. “Sigurno će biti financirana i obnova privatnih stanova, a za neke će postojati i mogućnost izgradnje zamjenskih kuća”, stoji u priopćenju njegovog ministarstva.


Bandić je ustvrdio da će država obnavljati zgrade koje su u njenom vlasništvu, Grad zgrade kojima on upravlja, ali da će privatnu imovinu morati obnavljati privatni vlasnici.


– Mi smo 1990. izglasali pluralizam, to znači dvije svetinje, višestranačje i ptivatno vlasništvo. Jedino što sam ja mogao u ovih 20 godina ponuditi bilo je 80-postotno financiranje fasada. Znate li koliko sam prijava dobio? Točno 383. I to je prava istina.


Zato će privatni vlasnici moći štetu naplatiti ili iz osiguranja, ako ga imaju, ili vlastitim ulaganjem, barem dok su zakoni kakvi jesu, rekao je Bandić.


Premijer Plenković naveo je tri izvora financiranja za sanaciju – gradski, državni i europski.


– Nemam nikakvu procjenu kolike su ukupne štete i neću špekulirati sa tim iznosima. Ono što sam osobno vidio, govori da se štete ogromne, ali nije realno da ih netko izračuna u tjedan dana i morat ćemo smanjiti očekivanja.


Bandić je ponovio da će obnova trajati 8 do 10 godina, a procjena šteta najmanje 6 mjeseci. Tvrdi da su štete manje na gradskim objektima nego na privatnim, upravo jer su oni bolje održavani te da će sve škole biti obnovljene uskoro.


– Ovo će biti supermaraton, a do cilja će doći samo mudri, strpljivi i solidarni, poručio je.


Novi napad na novinare


Bandić se naravno opet porječkao s novinarima koje je optužio da su izmislili da je on u nedjelju pred jednim domom umirovljenika sazvao konferenciju za novinare, a što je zbog koronavirusa zabranjeno.


Optužio je novinare za lažno uzbunjivanje javnosti, a oni su ustrajali na tvrdnji da je poziv došao upravo iz njegovog ureda.


Nakon toga, odbio je dalje odgovarati na pitanja novinara koji su na tome inzistirali.


“To što novinari i mediji rade je neoprostivo”, zaključio je.


Reagirao Maras


Na Bandićeve izjave reagirao je i zagrebački SDP, čiji je predsjednik Gordan Maras istaknuo da je svaljivanje odgovornosti za prirodnu katastrofu na građane Zagreba nečuveno.


“Potres je prirodna katastrofa, a izvanredne situacije zahtijevaju i izvanredne mjere. Kao što je prije nekoliko dana predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio, SDP će u Hrvatski sabor uputiti prijedlog zakona kojim će se sanirati posljedice razornog potresa.


Grad Zagreb u ovom trenutku nema funkcionalnu upravu, tvrdi Maras. Naveo je i da zakon mora riješiti tri osnovne stvari: kompenzaciju i vraćanje imovine u stanje kakvo je bilo prije potresa, ljudima koji su morali iseliti iz svojih domova treba omogućiti da u periodu adaptacije i vraćanja u normalno stanje imaju gdje boraviti, i na kraju treba osigurati imovinu građana, da u ovom trenutku kada oni nisu u svojim domovima policija vodi računa o tome da je njihova imovina sigurna.


“Ne možemo, kako je to danas gradonačelnik Bandić rekao, na ljude prebaciti sav teret ove prirodne katastrofe”, rekao je Maras.