Službeno pismo

Vlada: Primili smo pismo američke tvrtke CCI o spremnosti za strateško partnerstvo s Inom

Hina

Hrvatska Vlada potvrdila je u subotu, na pitanje N1 televizije, da je 12. ožujka 2018. primila pismo supredsjednika kompanije Castleton Commodities International CCL Fabrizija Zichichija u kojemu se iskazuje interes te američke tvrtke za strateško partnerstvo s kompanijom INA-Industrija nafte d.d. Službeno pismo američke tvrtke Castleton Commodities International (CCI) koje je ta tvrtka uputila u ožujku ove godine premijeru Andreju Plenkoviću u kojemu izražava spremnost da bude novi strateški partner Ine, objavio je Jutarnji list u Magazinu u subotnjem izdanju od 23. lipnja.

U odgovoru N1 televiziji Vlada je potvrdila da supredsjednik CCI-ja u pismu iskazuje interes i za pomoć Vladi u procesu otkupa udjela koji mađarska naftna kompanija MOL drži u Ini.


Vlada: U okviru procesa svakako će se u obzir uzeti i iskazan interes kompanije CCI


U pisanom odgovoru Vlada podsjeća da je »19. siječnja 2017. osnovala Savjet za pregovore s MOL-om, koji ima zadaću davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka koje se odnose na pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini te moguće naknadne prodaje kupljenih dionica strateškom partneru«.Dodaje se, kako je ,« u tom smislu, temeljem provedenog postupka, Vlada na svojoj sjednici održanoj 10. travnja 2018. odabrala za svog investicijskoga savjetnika u toj transakciji konzorcij koji čine Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb«. U odgovoru stoji i da je »zadatak investicijskoga savjetnika poduzimanje svih aktivnosti i pružanje svih usluga potrebnih kako bi se Vladi pomoglo u pripremi, raspravi i pregovorima o transakciji kupnje dionica, kao i u mogućoj naknadnoj prodaji tih dionica strateškom partneru. Opseg posla uključuje i zadatak savjetnika da razmotri vrste transakcija koje su na raspolaganju Vladi kao klijentu, kao i da razmotri i predloži na odobrenje Vladi najprimjereniju strukturu i vremenski tijek transakcije«.»U okviru toga procesa, u obzir će se svakako uzeti i iskaz interesa kompanije Castleton Commodities International LLC«, stoji na kraju pisanog odgovora Vlade N1 televiziji.