ZOR na čekanju

Vlada 8 minuta prije sjednice povukla izmjene zakona kojima se trebao omogućiti rad do 68. godine

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva, naveli su iz HUP-a



Državna tajnica u Ministarstvu rada Majda Burić izvijestila je u srijedu ujutro resorni saborski odbor da Vlada povlači iz procedure izmjene Zakona o radu o kojima se taj odbor jutros trebao očitovati.


Vlada povlači izmjene Zakona o radu, rekla je Burić na sjednici Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo ne navodeći razloge za to.


»Nije uobičajeno da se to radi osam minuta prije sjednice«, primjetio je predsjednik Odbora Gordan Maras (SDP).




Vladin potez ‘brani’ Ante Babić (HDZ) i ističe da su »okolnosti takve, da Vlada razgovara sa socijalnim partnerima«.


Na opasku jedne vanjske članice Odbora da je to učinjeno bez znanja socijalnih partnera, državna tajnica Burić uzvraća kako Vlada uvažava socijalne partnere, surađuje i sa sindikatima i sa Hrvatskom udrugom poslodavaca.


Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) ranije je otkazala za srijedu najavljenu konferenciju za novinare, uz objašnjenje da su dobili najavu iz Vlade da će povući iz daljnje procedure Prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) kojim se definira mogućnost produljenja rada na još tri godine nakon ispunjenja uvjeta za mirovinu sa 65 godina.


Navedeni prijedlog izmjene ZOR-a bio je dio paketa zakona vezanih uz mirovinsku reformu te nam je ujedno najavljeno da će se kroz socijalni dijalog razgovarati o nužnim poboljšanjima radnog zakonodavstva, naveli su iz HUP-a.


Vlada je na svojim mrežnim stranicama objavila da je u utorak, 15. listopada održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela odluku da se iz procedure u Hrvatskome saboru povuče šest zakonskih prijedloga.


To su izmjene zakona o radu i o državnim službenicima, o zdravstvenoj zaštiti, o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju te izmjene i dopune Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.


Vlada RH će navedene zakonske prijedloge dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru, poručila je hrvatska Vlada.