Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Projekti u Slavoniji

Više od 3,5 milijardi kuna: Plenković i Žalac zadovoljni dosadašnjom provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem

Više od 3,5 milijardi kuna: Plenković i Žalac zadovoljni dosadašnjom provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem
Više od 3,5 milijardi kuna: Plenković i Žalac zadovoljni dosadašnjom provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem
Autor:
Objavljeno: 16. travanj 2019. u 17:59 2019-04-16T17:59:00+02:00

»Danas smo došli na čak 52 posto ugovorenoga i 18,7 posto isplaćenoga, što je više od 3,5 milijardi kuna za projekte u Slavoniji«, izjavio je premijer Plenković nakon sjednice Savjeta

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je u utorak u Novoj Gradiški, gdje je predsjedao 8. sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, da je Projekt Slavonija bio krajnje potreban za razvoj Slavonije, što, po njemu, najbolje pokazuje visoki postotak ugovorenosti i isplaćenih financijskih sredstava u sklopu tog projekta.

»Danas smo došli na čak 52 posto ugovorenoga i 18,7 posto isplaćenoga, što je više od 3,5 milijardi kuna za projekte u Slavoniji«, izjavio je premijer Plenković nakon sjednice Savjeta. Kako je istaknuo, to »na vrlo konkretan način govori koliko je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem« bio nužan za razvoj Slavonije.
»On je i uključiv jer su s nama cijelo vrijeme i svi slavonski župani, saborski zastupnici iz IV. i V. izborne jedinice, čelnici razvojnih jedinica, predstavnici sveučilišta kao i svi ministri čiji su projekti ovdje u provedbi i na taj način osiguravamo i vidljivost i kontinuitet i fokus. To je ono što smo obećali prije dvije godine što je Slavoniji nužno i potrebno«, ocijenio je Plenković.
Posebno je istaknuo prezentaciju predstavnika Svjetske banke koji prate provedbu tog projekta i koji, kako je rekao, »s male distance mogu otvoriti određene komparativne vidike koje članovi Savjeta, kao neposredni sudionici, ne vide možda jasno, osobito kad je riječ o efektima nacionalnih reformi na Slavoniju, daljnjem privlačenju ulaganja te stvaranju preduvjeta za rast i zapošljavanje u Slavoniji«.

Također je istaknuo da je ministar državne imovine Goran Marić predstavio 98 ugovora koje je potpisao u tih pet županija u posljednje nešto više od dvije i pol godine, vrijednih 300 milijuna kuna, što je preduvjet za potencijalni gospodarski razvoj od dodatnih dvije milijarde kuna.
Najavio je nastavak angažmana Vlade u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, a iduća sjednica Savjeta održat će se za nekoliko mjeseci u Orahovici.
Plenković i Žalac zadovoljni povlačenjem EU novca- u javnom prostoru ima onih koji manipuliraju podacima
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU i glavna koordinatorica Savjeta Gabrijela Žalac također je izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Ustvrdila je kako je Hrvatska po povlačenju novca iz EU fondova sada negdje u sredini među zemljama članicama Unije.
»Iznimno sam zadovoljna rezultatima, posebice da je, osim europskih sredstava, 1,8 milijardi kuna uloženo kroz državni proračun za dvije godine trajanja Savjeta, i to su jako dobro rezultati«, ocijenila je Žalac. Kako je rekla, i Europska komisija je prepoznala nastojanja Vlade u povlačenju novca iz EU.
Na primjedbu novinara da su iz Svjetske banke uputili i određene kritike na dinamiku povlačenja financijskih sredstava iz EU, Gabrijela Žalac je rekla da ju te kritike »raduju i apsolutno su dobro došle«.

»Zato su i tu, da kao objektivni promatrači utvrde sve ono što bismo možda mogli još bolje učiniti«, odgovorila je, ističući kako nitko nema pravo iznositi lažne podatke i obmanjivati javnost da je Hrvatska loša u korištenju europskih fondova. »Naprotiv, jako smo dobri, možda čak i među boljima«, ocijenila je ministrica Žalac.
S njom se složio i premijer, koji je u vezi s prozivkama kritičara kako je Hrvatska na dnu po realizaciji EU fondova ustvrdio kako je riječ o ljudima koji »niti čitaju, niti znaju«, a za one koji javno govore da više dajemo nego dobivamo rekao je kako govore laži.
»Ako smo u europski proračun do sada uplatili nešto više od 19 milijardi kuna od 1. srpnja 2013., ako smo istodobno povukli više od 34 milijarde kuna, i to one koje su sjele u državi proračun, to znači da smo u plusu 14,4 milijarde kuna. Oni koji idu u medije i govore da više dajemo nego dobivamo jednostavno govore laži, i to tako treba reći«, poručio je, dodajući da u javnom prostoru ima onih koji »ne znaju i svjesno manipuliraju« te kako vjeruje da hrvatski narod to prepoznaje i da će ljudi to vidjeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.