Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 4
Sutra: 11° 11° 4
26. siječnja 2020.
Konačno rješenje

Vijeće za suočavanje s prošlošću ima rok do kraja tjedna da "završi posao"

Stjepan Damjanović, Zvonko Kusić, Ivica Lučić  / Patrik MACEK/PIXSELL
Stjepan Damjanović, Zvonko Kusić, Ivica Lučić / Patrik MACEK/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. veljača 2018. u 21:59 2018-02-21T21:59:24+01:00

Drugi dokument, preporuke pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima, još se usuglašava, a za njegovu su izradu primarno zaduženi pravnici unutar Vijeća. Drugi dio dokumenta očekivano je teži i kompleksniji, a u njegovoj izradi analizirana su pravna rješenja koja postoje u europskim zemljama

Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima trebalo bi do kraja sljedećega tjedna okončati svoj posao. Vlada ga je osnovala 2. ožujka prošle godine s »rokom trajanja« od godinu dana. Kako doznajemo od pojedinih članova Vijeća (s predsjednikom Vijeća akademikom Zvonkom Kusićem ovom zgodom nismo uspjeli razgovarati) ono bi se trebalo sastati sljedećega četvrtka, 1. ožujka, i nakon toga bi završne dokumente trebalo predstaviti Vladi i javnosti. Prvi dokument, sveobuhvatne preporuke usmjerene na suočavanje s prošlošću, je usuglašen. U tom se tekstu, kako doznajemo, daje opis stanja, usporedba s drugim zemljama te općenite preporuke koje se tiču primjerice obrazovanja, arhiva, komemoracija događaja vezanih uz razdoblje nedemokratskih režima. U taj je dio dokumenta, kako doznajemo, unesen i antifašizam kao ustavni temelj Republike Hrvatske, a ističe se i da žrtve moraju imati jednako poštovanje, neovisno o režimu.

Drugi dokument, preporuke pravnog reguliranja uporabe i isticanja obilježja, znamenja i simbola nedemokratskih režima, još se usuglašava, a za njegovu su izradu primarno zaduženi pravnici unutar Vijeća. Drugi dio dokumenta očekivano je teži i kompleksniji, a u njegovoj izradi analizirana su pravna rješenja koja postoje u europskim zemljama. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu