Ponude za zrakoplove

Viceadmiral u Glavnom stožeru: Zasad se ne opterećujemo pitanjem cijene novih borbenih aviona

Hina

Foto Reuters, Screenshot HRT

Foto Reuters, Screenshot HRT



ZAGREB Nakon višemjesečnih priprema Hrvatska je službeno zatražila ponude za borbene avione – ponuda za nove avione zatražena je od SAD-a i Švedske, za rabljene od Francuske, Italije, Norveške, Grčke i Izraela, a direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Hranj rekao je u srijedu da prvi odgovor država očekuju 7. svibnja.


Supredsjedatelji Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskog borbenog aviona (VBA) potpisali su pismo kojim se Zahtjev za ponudu VBA upućuje prema sedam država sukladno provedenom predselekcijskom postupku i zaključcima donesenim na sjednicama 9. i 16. prosinca 2019., priopćeno je ranije danas iz Vlade RH. Zahtjev za ponudu novog višenamjenskog borbenog aviona dostavlja se SAD-u (F-16) i Švedskoj (JAS Gripen), a za rabljene avione Francuskoj (Rafale), Italiji (Eurofighter), te Norveškoj, Grčkoj i Izraelu (F-16).


Zrakoplovi iz sedam država


U obzir dolaze borbeni zrakoplovi iz sedam zemalja, a hoće li drugi pokušaj nabave borbene eskadrile proći uspješnije nego prvi, koliko će koštati i hoće li biti završen u mandatu ove Vlade u večerašnjoj “Temi dana” Hrvatske televizije govorio je viceadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH.




Upitan zašto baš ovih sedam država viceadmiral je detaljno obrazložio odluku.


“Prije pet mjeseci smo poslali pisma kojima smo tražili interes drugih država da nam ponude avione. Naveli smo kriterije za ponude. Radi se o 12 aviona 4. generacije koji moraju biti u službi još 25 i više godina te moraju biti proizvedeni u državama EU-a ili NATO-a.


Poslali smo pismo u 26 država i jednu agenciju. Kada smo analizirali odgovore došli smo do ovog rezultata. Kad govorimo o novim avionima radi se o američkom F16 i švedskom Gripenu. Kod korištenih aviona radi se o F16 Grčke, Izraela i norveške, odnosno Eurofighteru iz Italije i Rafal iz Francuske”, objasnio je Hranj.


‘Nema 100-postotnog jamstva’


Vezano za cijenu nabavke borbenih zrakoplova pojasnio je da ona ovisi o mnogo faktora.


Foto Screenshot HRT


Foto Screenshot HRT



“Ovisi o stanju aviona, o načinu dogovora tog posla. Mi se u ovoj fazi ne opterećujemo tim pitanjem. To će svakako biti jedan od ključnih elemenata u završnoj selekciji najbolje opcije. Odluka će ovisiti, uz ostalo, i o načinu financiranja koje će se dogovoriti s državom iz koje bi se uzeo avion”, rekao je viceadmiral Hranj.


Komentirajući prvi neuspješni pokušaj nabavke borbenih zrakoplova i kakvo je jamstvo da će ovaj puta biti uspješno, napomenuo je kako ‘nema 100-postotnog jamstva’.


“Međutim, ovaj puta imamo povjerenstvo koje je sastavljeno od predstavnika iz više ministarstava i agencija, bogatiji smo za ogromno iskustvo prvog procesa i vjerujem da ćemo svi u povjerenstvu dati sve od sebe da ovaj proces uspije”, uvjeren je Hranj. Dodao je da se također direktno razgovara s nekim državama.


“Mi smo direktno razgovarali s mnogim zemljama – SAD-om, Francuskom, Italijom, Švedskom. I dalje ćemo direktno razgovarati sa svim zainteresiranim državama, kako u pojašnjavanju odgovora na naša pitanja, tako i možda sutra u nekom ozbiljnijem neposrednom razgovoru. To prije svega ovisi o odluci na koji način ćemo u konačnici i nabavljati avion”, rekao je viceadmiral Hranj.


Kako to da je ‘Izrael u igri’


Na pitanje kako to da je ponovno ‘Izrael u igri’ nakon neuspješnog prvog procesa, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH rekao je da će se puno više znati nakon što se dobije odgovor i od Izraela.


“Izrael je, kao i ovih ostalih šest država, zadovoljio uvjete u našem pismu kojim smo tražili interes. Tako da smo u želji da budemo objektivni i transparentni poslali i Izraelcima zahtjev za ponudom”, dodao je.


Upitan hoće li postupak biti završen u mandatu ove Vlade, viceadmiral Hranj rekao je da ne bi govorio o mandatima Vlade.


Zacrtali su si datum


“Mi smo sebi zacrtali datum kad očekujemo odgovor. Dana 7. svibnja očekujemo prvi odgovor država. Nakon toga dali smo sebi i njima dva mjeseca za procjenu njihovih ponuda. Ako nešto treba popravljati, ako nam nešto nije jasno to ćemo validirati u iduća dva mjeseca.


I onda u konačnici nakon toga još smo si dali jedan mjesec za konačnu analizu i procjenu ponuda u želji da do kolovoza odaberemo najbolju opciju za Hrvatsku i to onda ponudimo hrvatskoj Vladi”, objasnio je.


U današnjem priopćenju iz Vlade navedeno je da se “Sukladno Zahtjevu za ponudu, inicijalni odgovori očekuju u svibnju, a cjelokupni proces nakon pojašnjenja te ocjene ponuda trebao bi završiti početkom kolovoza 2020., kada će Međuresorno povjerenstvo Vladi predložiti donošenje odgovarajućih odluka”.