Opet ustaški dernek?

Vice Vukojević poziva Hrvate: ‘Našli smo rješenje, dođite na Bleiburg, kako je i planirano’

Portal Novilist.hr

Foto a

Foto a

Počasni bleiburški vod poziva Hrvate da u što većem broju, kako je i planirano, u subotu 18, svibnja dođu na Bleiburg, gdje će se održati 'komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom'



RIJEKA Počasni bleiburški vod Vice Vukojevića objavio je kako je našao rješenje za komemoraciju u Bleiburgu, nakon što je koruška crkva odbila izdati odobrenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za misno slavlje na komemoraciji žrtvama Bleiburga na Bleiburškom polju.


Pozivaju Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta da i ove godine u što većem broju, kako je i planirano, u subotu 18, svibnja dođu na Bleiburg, gdje će se održati ‘komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom’.


Štovatelji uspomene


– Nakon potrebnih konzultacija s HBK-om kao suorganizatorom u liturgijskom dijelu i Hrvatskim saborom kao pokroviteljem komemoracije te mjerodavnim austrijskim vlastima zaduženim za njeno odobravanje i nadzor te podršku prilikom provedbe, PBV obavještava hrvatsku javnost da je nađeno rješenje da se kako je i planirano – u subotu, 18. svibnja 2019. godine, na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom, priopćio je Vice Vukojević, predsjednik PBV-a.




Na ‘štovatelje uspomene na žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta’, koji namjeravaju doći apleiraju da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države te naših uputa, o kojima ćemo ih, kao i svake godine, pravodobno i detaljno upoznati’.


Podsjetimo, katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu HBK za održavanjem mise na Bleiburgu jer se ova misa politički instrumentalizira.


Šteti ugledu crkve


„Misa na polju pored Bleiburga postala je dio manifestacije koja se politički instrumentalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju povijesti“, stoji u pismu koje je potpisao tajnik biskupije u Klangenfurtu monisnjor Engelbert Guggenberger.


Nadalje se navodi kako manifestacija na Lojbaškom polju pored Bleiburga šteti ugledu Katoličke Crkve.


„Ukupna slika ove manifestacije šteti ugledu Katoličke Crkve i mogla bi s pravom poslužiti kao osnova da se, u slučaju da se izda dozvola za održavanje mise, crkvi u Koruškoj predbaci instrumentalizacija jedne mise u političke svrhe i nedostatak distance prema fašističkom svjetonazoru“, stoji u njihovom priopćenju.


Iako se skup održava na privatnom posjedu, održavanje mise iziskuje dozvolu nadležne crkve u Koruškoj.


Hrvatski biskupi sve odbacuju


Austrijska država se od prošle godine počela pojačano kritički odnositi prema skupu u Bleiburgu, na inicijativu nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta. Nedavno je stupio na snagu i zakon koji zabranjuje ustaške simbole iz razdoblja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).


Hrvatska biskupska konferencija odlučila je odbaciti takvu odluku crkve u Austriji.


– Hrvatska biskupska konferencija sa žaljenjem je primila tu odluku i izražava svoje duboko neslaganje s razlozima koji se navode za takvu odluku i u cijelosti ih odbacuje. Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih, priopćili su.


Stajalište HBK podržao je i Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, koji je već godinama pokrovitelj ove manifestacije koja redovito iz komemoracije prerasta u ustaški dernek.


Vice Vukojević se stoga u priopćenju Počasnog bleiburškog voda zahvaljuje i hrvatskim biskupima i Saboru na pomoći i podršci ‘u ovim neočekivanim problemima’.