Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
170 kamera na 48 mjesta

Veliki brat u Dubrovniku: Cijeli grad je pod nadzorom, a sve se prati u (n)ovom nadzornom centru

foto: REUTERS
foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 16. listopad 2018. u 18:24 2018-10-16T18:24:44+02:00

Šutalo je podsjetio kako se kamerama koristi i dubrovačko-neretvanska Policijska uprava za nadzor i kažnjavanje nepropisnog parkiranja, praćenje stanja u prometu te povećanje sigurnosti, suzbijanje kriminala i otkrivanje počinitelja.

DUBROVNIK - Video-nadzorni centar Grada Dubrovnika, iz kojeg se uz pomoć 170 kamera na 48 mjesta nadziru dubrovačke javne površine, predstavljen je u utorak popodne.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je tom prilikom kako svrha uvođenja tog sustava nije revnija naplata kazni za prekršitelje, nego održavanje reda na javnim površinama.

"Želimo ubrzati promet, održati protočnost i imati bolju kontrolu svega što se događa. U konačnici, ako dođe do prekršaja, idemo i s kažnjavanjem. Ovaj je sustav kompatibilan s aplikacijom 'Dubrovnik Visitors', koji nam daje parametre za bolju procjenu gužve s gostima u našem gradu. Tako ćemo na kraju imati gotovo 100-postotno predviđanje mogućih situacija", rekao je Franković.

Najavio je kako će se iz videonadzornog centra upravljati i semaforima na ključnim gradskim prometnim točkama.

"Za to će trebati vremena i dodatna edukacija kako bismo uspostavili aktivno upravljanje prometom", rekao je Franković.

Pročelnik Upravnog odjela za promet Grada Dubrovnik Đuro Šutalo objasnio je kako nadzor istodobno obavljaju prometni redari kontrolirajući stanje na prometnicama i komunalni redari, koji nadziru dječja igrališta i odlagališta otpada.

"Većinom je riječ o fiksnim kamerama, ali imamo i kamere za snimanje 360 stupnjeva. Imamo sjajan pregled i noću i danju. Sve se snima na server koji snimke čuva više od mjesec dana pa se mogu naknadno pregledati", rekao je, dodajući da kamere snimaju prekršaj koji se unosi u sustav, a "kazna stiže na kućnu adresu vlasnika vozila".

Šutalo je podsjetio kako se kamerama koristi i dubrovačko-neretvanska Policijska uprava za nadzor i kažnjavanje nepropisnog parkiranja, praćenje stanja u prometu te povećanje sigurnosti, suzbijanje kriminala i otkrivanje počinitelja.

"Na svim ulazima i izlazima iz grada te pod svakom kamerom jasno je označeno da je to područje pod videonadzorom, čime poštujemo sve zakonske odredbe. Ako građani smatraju da je nešto sporno, naznačena je i e-mail adresa na koju se mogu obratiti", rekao je Šutalo.

U prostoriju centra može ući samo određeni broj zaposlenika, a opremljena je sigurnosnim kamerama kako bi se u svakom trenutku zaštitili osobni podatci građana.
Grad Dubrovnik jednoj tvrtki za najam kamera za videonadzor na godinu plaća 230 tisuća kuna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.