HRt-ov meteorolog

Vakula progovorio o prognozi za prosinac, ali i tome – ima li šanse za “Bijeli Božić”?

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Iako su posljednji dani studenog opravdali svoje ime, hladnoća posljednjih dana samo je malo ublažila iznadprosječnu toplinu cijeloga mjeseca, još manje sezone i dosadašnjeg dijela godine, koji je većinom rekordno topao.


Takva će nam, piše Zoran Vakula za HRT, biti i cijela ova godina, budući da će i prosinac u većini Hrvatske najvjerojatnije biti barem prosječne temperature, pa su stoga i Hrvatska i šira okolica posebno izdvojene u privremenom izvještaju Svjetske meteorološke organizacije za 2018. godinu.


U Maksimiru je niže od jučer najviših -1,3 °C na dan 30. 11. bilo samo 1999. godine, a podaci postoje od 1949. godine, a o iznimnosti hladnoće posljednjeg dana ovogodišnjega studenoga možda još više svjedoči podatak s Griča, iz središta Zagreba, gdje je najviša temperatura zraka bila 0,0 °C. Niža od toga samo 7 puta, od mogućih čak 157. Svakodnevna mjerenja počela su 1. prosinca 1861. godine!




Hladno je bilo ne samo posljednji dan, nego i dane. U Rijeci je, primjerice, srednja temperatura zraka posljednja 3 jutra studenoga samo 1973. bila niža nego ove godine, ponajviše zbog -1,2 °C, izmjerenih 29. 11. – kao nikada na taj dan od 1948. godine, od kada postoje mjerenja. U Pazinu je pak srednja najniža temperatura 29. i 30. 11. peta najniža u povijesti mjerenja tih dana u godini.


Unatoč tom zahladnjenju, srednja mjesečna temperatura zraka, posvuda je, piše Vakula, viša od prosjeka, ponajviše zbog prva dva tjedna, koja su u mnogim mjestima bila rekordno topla. 


Klimatološka ocjena srednje temperature zraka u razdoblju od 1. rujna do 30. studenoga u većini će Hrvatske vjerojatno biti “vrlo toplo” i “ekstremno toplo”, i to ne samo prema usporedbi s klimatološkim razdobljem od 1961. do 1990. godine, nego i po novijem – toplijem – od 1981. do 2010. godine.


Nakon ovakve jeseni, a i podjednako iznimnog ljeta i proljeća, kao i siječnja, unatoč hladnoći veljače te uz veliku vjerojatnost ostvarenja barem prosječne temperatura prosinca – i srednja godišnja temperatura zraka bit će kao rijetko koja u povijesti. Uostalom, dosadašnji dio godine – od početka siječnja do kraja studenoga – u Gospiću i na Zavižanu je samo 2014. bio topliji nego ove godine, u Osijeku dijeli 1. mjesto s 2000. godinom, a u Rijeci, Splitu, Hvaru, Dubrovniku i Zagrebu je rekordno topao. Ne samo u Maksimiru nego čak i na Griču!


U prosincu će, kaže Vakula, biti hladnijih dana i razdoblja! Tijekom ove subote, pa i u nedjelju, u većini će se Hrvatske nastaviti relativno hladno razdoblje s kraja studenoga. U novome tjednu slijede nam ponovno znatno topliji dani, ali već za drugi adventski vikend u gorju se znatno povećava vjerojatnost snijega.


A Bijeli Božić? Vakula je na to pitanje odgovorio pjesmom.


Premda bi Božić bijeli, vjerojatno mnogi željeli,ili barem pahulje tijekom večeri Badnje,još je rano za prognozirati hoće li priroda činiti takve radnje.

– Naravno, priče o njemu bit će sve češće – uostalom, jučer su me o njemu pitali i u ljekarni, i u pekari, i u trgovini – iako je on puuuuno češći u pjesmama, nego u stvarnosti. Za pouzdanije i podrobnije prognoze za toliko dana unaprijed još je odviše rano. No, prognoze po tjednima povećavaju optimizam za prosječnu temperaturu u tjednu uoči blagdana, uz koju bi moguće oborine mogle biti i snježne. Hoće li? Još se ne zna! Ali nada postoji, u gorju i relativno velika vjerojatnost, napisao je Vakula za HRT.