Kakvo nas vrijeme čeka

Vakula o prognozi za blagdane: Za Badnju noć puhat će orkanska bura, a za Božić će osjetno zahladiti

P. N.

Foto Boris Scitar / PIXSELL

Foto Boris Scitar / PIXSELL



Na Badnjak će gotovo posvuda u Hrvatskoj biti povremene kiše, na Jadranu i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a poslijepodne i navečer u višem je gorju moguća i poneka pahulja snijega. Do ponoći će oborine gotovo posvuda prestati, a u većini će se krajeva i barem djelomice razvedriti. Nakon jutarnjeg juga i jugozapadnjaka zapuhat će bura, često jaka, ponegdje i olujna, ne samo na udare.


Štoviše, tijekom Badnje noći mogući su i orkanski udari bure, osobito podno Velebita. I u unutrašnjosti će biti umjerenog, gdjegod i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a osim njega, onima koji će ići na polnoćku ili obavljati neke druge aktivnosti na otvorenome kasno navečer i u noći na Božić mogao bi zasmetati i znatniji pad temperature. Stoga preporučam topliju odjeću i obuću, budući da će temperatura zraka u unutrašnjosti biti i oko 0 °C, mjestimice i niža, a izraženiji osjećaj hladnoće bit će i na Jadranu, najavljuje Zoran Vakula za HRT.


Na Božić i u nastavku tjedna većinom suho, ali hladnije nego prošlih dana, na kopnu ponovno uz jutarnje “minuse”. Slabe mjestimične oborine moguće su uglavnom tijekom Božića u istočnim krajevima, te ponovno za vikend.




U Slavoniji, Baranji i Srijemu u prvome dijelu ponedjeljka oblačno, povremeno uz kišu. Poslijepodne sa zapada barem djelomično razvedravanje i pad temperature, uz okretanje vjetra od jugozapadnog i zapadnog na sjeverozapadni i sjeverni. Najviša dnevna temperatura u središnjoj Hrvatskoj oko 10 °C, ali prema kraju dana osjetno niža, uz razvedravanje i sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U prvome dijelu dana bit će jugozapadnjaka, a prolazno i mjestimične kiše.


Kiša će prijepodne padati i u gorju te ponegdje u Hrvatskom primorju, a u Istri je vjerojatnost za nju mnogo manja. Puhat će jugozapadnjak u Gorskome kotaru, na udare jak pa i olujan, a na moru jugo. Poslijepodne kiše još može biti u Lici, a vjetar će od sredine dana okrenuti na sjeveroistočni, na moru na buru koja će jačati na jaku i olujnu s mogućim orkanskim udarima u Badnjoj noći.


U Dalmaciji na kišu treba računati kasno poslijepodne i navečer, no mjestimice je može biti i ranije. I tu će jugo u drugome dijelu dana okrenuti na buru i sjeverac, koji će biti jaki s olujnim udarima – poglavito tijekom večeri i noći. Najviša temperatura oko 15 °C, u unutrašnjosti malo niža.


Podjednako i na jugu Hrvatske – uz dosta oblaka malo je kiše moguće već prijepodne i sredinom dana, a osobito nakon zalaska sunca. Jugo će u prvome dijelu dana biti umjereno, mjestimice i jako, a bura će u večernjim satima imati i olujnih udara. More pritom umjereno valovito i valovito, moguće i jače valovito ponegdje.”