Teško vrijeme

VRUĆINE NEĆE PRESTATI Kvarner je ovih dana i službeno najtoplija regija u cijeloj Europi

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



Prestanka toplinskog vala još nema na vidiku, a Hrvatska je trenutno najtoplije mjesto u Europi. Točnije, ova se “titula” odnosi na područje Kvarnera i ostatka sjevernog Jadrana, koji je uz jednu pokrajinu na zapadu Poljske jedino mjesto u Europi za koje je na snazi najviši stupanj upozorenja na vrućine – takozvani crveni meteoalarm.


DHMZ za danas najavljuje pretežno sunčano i vruće, na Jadranu i vrlo vruće te uglavnom suho vrijeme. U unutrašnjosti ujutro mjestimice magla. U Gorskom kotaru i Lici te unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne prolazno uz umjerenu naoblaku i mogućnost za malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar većinom slab, uz obalu do umjeren jugoistočni, poslijepodne jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 31 do 36 °C.


Iste se vremenske prilike nastavljaju i idućih dana. Bit će sunčano i vruće te uglavnom suho, a vjetar slab. U petak prema kraju dana raste vjerojatnost za lokalne pljuskove na sjeverozapadu zemlje.




Kiša se u središnjoj Hrvatskoj očekuje tek u subotu kad bi temperature trebale pasti do maksimalno 28 stupnjeva, dok je za riječko područje pljusak najavljen tek za idući utorak. 


Meteoalarm


Meteoalarm



Zbog visokih dnevnih i noćnih temperatura zraka, u Hrvatskoj se nastavlja razdoblje razmjerno nepovoljnih do nepovoljnih biometeoroloških uvjeta. I dalje će najnepovoljnije biti na Jadranu, a najmanje nepovoljno u Lici i Gorskom kotaru gdje će noći biti svježije i omogućavati dobar san i odmor. Stoga se preporuča primjena mjera za zaštitu od vrućina danju u cijeloj, a i noću u većem dijelu Hrvatske.


Vrućine su dodatno zagrijale ionako već toplo more, pa tako temperature na dobrom dijelu Jadrana već prelaze 27 stupnjeva.