Trošak veći od očekivanog

VREĆA BEZ DNA Država će do kraja godine za jamstva u Uljaniku platiti čak – 300 milijuna eura!

Jagoda Marić

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Foto Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL

Već sada se može govoriti i o novim izdacima za Uljanik – ako se u pulskom brodogradilištu počne primjenjivati program restrukturiranja, država će kroz njega morati uložiti još 250 milijuna eura, a ako sve završi u stečaju, na teret države past će i preostali iznos jamstva od 200 milijuna eura



ZAGREB   Do kraja ove godine, odnosno u nepuna tri mjeseca, državni proračun bi mogao imati oko 300 milijuna eura troškova na osnovu jamstava, bilo financijskih bilo činidbenih, koje je izdao pulskom Uljaniku, otkrio je to ovaj tjedan ministar financija Zdravko Marić.


Tako je trošak o kojem se počelo spekulirati kad su prije nekoliko tjedana otkazani prvi brodovi u Uljaniku skočio sa 70 na 300 milijuna eura.  Ministar je objasnio da je u taj izračun uključen sanacijski kredit  za koji je država bila jamac Uljaniku početkom godine, ali i financijska i činidbena jamstva koje su banke protestirale ili će ih protestirati do kraja godine.


Dodao je i da se zbog strogih pravila na financijskom tržištu banke ne mogu suzdržavati od takvih poteza i da moraju nastojati naplatiti svoja potraživanja.


Stanje jamstava




Ukupno stanje jamstava u Uljaniku prelazi pola milijarde eura, a po onome što je rekao ministar, državi će najvjerojatnije na naplatu doći čak 60 posto tog iznosa, što je više od 2,3 milijarde kuna.


No, već sada se može govoriti i o novim izdacima za Uljanik, čiji će iznos ovisiti o tome hoće li se u tom brodogradilištu primjenjivati program restrukturiranja ili će sve završiti u stečaju pa će na teret države pasti i preostali iznos jamstva od 200 milijuna eura, odnosno oko milijardu i pol kuna.