Nacija koja nestaje

VELIKO ISTRAŽIVANJE Otkriveno zašto Hrvati masovno iseljavaju. Loš standard nije glavni razlog

P. N.

Ispitanici s iskustvom rada izvan Hrvatske, kao i oni iz Hrvatske, navode iste razloge za odlazak iz zemlje. To su bolji standard, svjetonazor i moralne vrijednosti te, na trećem mjestu, bolje plaćen posao u struci



Hrvati iseljavaju radi boljeg standarda i svjetonazora, a vraćaju se radi obitelji i prijatelja – pokazuje to veliko istraživanje koje je MojPosao proveo na gotovo 1.300 ispitanika. Od toga ih 43 posto ima iskustvo rada u inozemstvu a ostali (još) nemaju.


Ispitanici obećanom zemljom smatraju Njemačku, a među ispitanicima koji imaju obitelj, čak ih je 52 posto spremno na trajno preseljenje iz Hrvatske. S druge strane, o odlasku ne razmišlja samo sedam posto ljudi.


Ispitanici s iskustvom rada izvan Hrvatske, kao i oni iz Hrvatske, navode iste razloge za odlazak iz zemlje. To su bolji standard, svjetonazor i moralne vrijednosti te, na trećem mjestu, bolje plaćen posao u struci. Ispitanici u komentarima kao razloge odlaska navode još: nemogućnost pronalaska posla u Hrvatskoj, veliku birokraciju, korupciju te nepoštivanje zakona.




Kao najveći izazov prilikom odlaska u inozemstvo ispitanici iz obje skupine navode odvojenost od obitelji i prijatelja, rješavanje stambenog pitanja te prilagodbu novom mentalitetu. Pod ‘nešto drugo’ ispitanici kao razlog navode savladavanje stranog jezika.