Važna odluka

VELIKI UDARAC ZA SBERBANK Londonski sud priznao Lex Agrokor

Hina

To znači da će sve tužbe koje se budu pokretale na britanskim sudovima biti vraćene u postupak na hrvatske sudove



Izvanredni povjerenik Ante Ramljak u četvrtak je izjavio da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokor tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave.


Kako je Ramljak pojasnio na početku novinske konferencije na kojoj se prezentiraju ključne informacije o tražbinama vjerovnika i dobavljača prema koncernu Agrokor, to znači da će sve tužbe koje se budu pokretale na britanskim sudovima biti vraćene u postupak na hrvatske sudove.


»Mislim da je to jedna vrlo značajna informacija za sve«, kazao je Ramljak, dodavši da ona govori da su bili na ispravnom putu i da to u velikoj mjeri olakšava cijeli postupak izvanredne uprave.




Kako su mediji ranije pisali, donese li sud u Britaniji takvu odluku, to će dovesti do zastoja u arbitražnom procesu kojim ruski Sberbank traži 1,1 milijardu eura. Sberbank osporava priznavanje procesa restrukturiranja pred sudovima u Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini.


Priznato 41,2 milijarde kuna tražbina


Izvanredna Uprava Agrokora u četvrtak je na konferenciji za novinare izvijestila da je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna.


Izvanredna uprava je Trgovačkom sudu u Zagrebu u četvrtak predala tablice koje sadrže priznate i osporene tražbine, izlučna i razlučna prava, zahtjeve za osiguranje sredstava, prijave tražbina predane nakon roka te tražbine u odnosu na društva nad kojima nije otvoren postupak izvanredne uprave.


Kako navode iz Agrokora, radi se o opsežnom popisu koji uključuje više od 12.600 tražbina zaprimljenih do zatvaranja obrade, koje je prijavilo oko 5.700 pojedinačnih vjerovnika od kojih su neki podnijeli nekoliko prijava na više različitih društva unutar koncerna Agrokor.


Vjerovnici su prijavili ukupno 504 milijarde kuna tražbina, od čega se najveći dio u iznosu od 446,2 milijarde kuna odnosi na tražbine sudužnika (jamstva) te zahtjeve za osiguranjem sredstava, jamstva/sudužništva te regresna prava za mjenice i cesije koje su evidentirane i nemaju pravo glasa.


Ukupno je priznato i osporeno 57,7 milijardi kuna, a vrijednost ukupno priznatih tražbina je 41,2 milijarde kuna.


Od toga iznosa pravo glasa trenutno ostvaruju vjerovnici s 29,6 milijardi kuna potraživanja, budući da pravo glasa nemaju povezane osobe nad kojima se provodi postupak izvanredne uprave.


Tijekom obrade i ispitivanja prijavljenih tražbina, 1.102 u cijelosti je ili djelomično osporeno, čija je ukupna vrijednost 16,5 milijardi kuna.


Nakon isteka roka prijavljeno je 139 tražbina, a one su predane sudu s prijedlogom da se odbace kao nepravodobne.


Vjerovnici su imali rok od 68 dana za prijavu tražbina, podsjećaju iz Agrokora.


Kako navode, postupak je uključivao zaprimanje, indeksaciju, kategorizaciju te detaljan pregled i obradu zaprimljenih tražbina. Kreirana je posebna baza podataka, odnosno sučelje za unos te evidenciju tražbina, a provedene su i sve potrebne tehničke te dubinske analize.


U tom procesu je sudjelovalo više od 150 zaposlenika Agrokora. Uspostavljene su posebne radne skupine i operativni timovi na razini svakog pojedinog društva uz nadgledanje cjelokupnog postupka radi efikasnog provođenja postupka od strane centralnog tima.


U listopadu je započela priprema podataka o prijavljenim, prihvaćenim i osporenim tražbinama za objavu u tablicama u formatu zahtijevanom od suda. Prijava tražbina evidentirala se putem tablica s popisom vjerovnika po društvu, utvrđenim, priznatim ili osporenim potraživanjima za poduzeća u postupku izvanredne uprave. Popis obrađenih tražbina priredilo je svako društvo u postupku izvanredne uprave, a njegovu vjerodostojnost potvrdili su direktor financija, direktor pravnih poslova i predsjednik uprave svakog društva, navode iz Agrokora.


Vjerovnicima je omogućen uvid u prijave tražbine drugih vjerovnika i svu priloženu dokumentaciju te imaju pravo osporiti tražbine drugih vjerovnika u roku od 8 dana od dana objave tablica na e-oglasnoj ploči suda, kažu u Agrokoru.


Nakon što rješenje suda o utvrđenim i osporenim tražbinama postane pravomoćno, sud upućuje na parnični postupak radi dokazivanja osnovanosti osporavanja za vjerovnike kojima je povjerenik osporio tražbinu i vjerovnike koji su drugim vjerovnicima osporili tražbine koje je povjerenik priznao.


Ukoliko za osporenu tražbinu postoji ovršna isprava, sud će u parnični postupak uputiti osporavatelja da dokaže osnovanost. Ukoliko osoba koja je upućena na parnični postupak ne pokrene parnični postupak u roku od osam dana, smatrat će se da je odustala od prava na vođenje parničnog postupka. Po donošenju Rješenja o utvrđenju i osporavanju tražbina od strane Suda, Trgovački sud će temeljem popisa prijavljenih i priznatih tražbina odobriti razrede vjerovnika na temelju ukupnih tražbina te će se moći pokrenuti prijedlozi opcije namire u postupku izvanredne uprave, poručuju iz Agrokora.


Na temelju interne analize oko 9.000 vjerovnika nije prijavilo tražbine u iznosu od oko 850 milijuna kuna. Od ukupnog broja prijavljenih i obrađenih tražbina, 10.200 prijava (92 posto) odnosi se na 20 najvećih društava.


Konzum d.d. zaprimio je oko 16 posto ukupno prijavljenih tražbina, dok je drugi po veličini, Tisak d.d. zaprimio oko 8 posto.


Agrokor d.d. je obradio 466 pojedinačnih tražbina od kojih su većina za primljene kredite i izdane obveznice i komercijalne zapise. Ostatak prijava tražbina je prijavljen na preostalih 56 društava u grupaciji Agrokor.