Sastao se državni vrh

VAŽNO UPOZORENJE ‘Ako ste vani, držite razmak od dva metra. Virus ne poznaje potrese’

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell



ZAGREB Nakon što su Zagreb i okolicu pogodila tri snažna potresa, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u 8.30 sati sastao se državni vrh


U NSK su se okupili predsjednik republike Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik vlade Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u nedjelju da će seizmolozi i građevinski stručnjaci vrlo brzo napraviti procjenu sigurnosti zagrebačkih zgrada, a istaknuo je i da je situacija puno složenija s obzirom na globalnu pandemiju koronavirusa.




“U svakom slučaju, mi ćemo poduzeti sve kako bi napravili najbolju procjenu što je u ovom trenutku za raditi. Naravno, postoje protokoli kad je u pitanju zemljotres, međutim, kad je u pitanju zemljotres istovremeno s globalnom pandemijom, onda je to puno složenija situacija.


Moramo dobro promisliti i donositi prave odluke na dobrobit svih nas”, rekao je ministar.


Dosta starijih zgrada u centru Zagreba, koje su građene po starijim standardima, je oštećeno, a situacija je bolja što se tiče ostatka Zagreba, dodao je.


“Svi koji su vani, barem neka budu dva metra jedni od drugih, nema veze jesu li obitelj i prijatelji. Odmaknite se, jer virus ne poznaje zemljotres”, rekao je Božinović.


MUP: Ostanite vani, držite razmak


Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju u nedjelju ujutro da ljudi iziđu van te da ne budu u grupama zbog opasnosti koronavirusa i čekaju upute seizmologa.


MUP poručuje da građani koji su zbog potresa i naknadnih podrhtavanja izišli na ulice drže potrebni razmak zbog suzbijanja širenja virusa.


Pozivaju i da koriste zaštitne maske te čekaju dalje upute seizmologa.


Iz Plinare upozoravaju građane da zatvore plin te nazovu ako osjete miris plina na mob 0800400400.


Potres magnitude 5.3 pogodio je u nedjelju ujutro Zagreb, a uslijedilo još nekoliko potresa.