67 je previše

Ustavni sud zatražio očitovanje o financiranju kampanje o mirovinama, oglasio se Pavić

Portal Novilist.hr

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL



ZAGREB Ustavni sud zatražio je danas od Ministarstva rada i mirovinskog sustava očitovanje o financiranju spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi, za koju sindikati i oporbeni političari tvrde da je usmjerena protiv referendumske inicijative “67 je previše”.


“Ustavni sud je odlučio da će od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražiti detaljno izvješće o utrošku sredstava za spotove – koliko je ukupno predviđeno, koliko je do sada utrošeno, jesu li za to predviđena sredstva u proračunu i koja je točno namjena upotrebe tih sredstava”, izjavio je Šeparović Hini.


Dodao je da su očitovanje zatražili “odmah i bez odgađanja “, nakon čega će Ustavni sud odlučiti hoće li što poduzimati.




Ministarstvo rada oglasilo se danas poslijepodne o zahtjevu Ustavnog suda.


Kažu da su zaprimili zahtjev Ustavnoga suda u kojem je zatraženo od Ministarstva očitovanje o informativnoj kampanji cjelovite mirovinske reforme.


– Na zahtjev Ustavnog suda očitovat ćemo se unutar 24 sata i stavljamo se na raspolaganje Ustavnom sudu za eventualna dodatna pitanja.


U izjavi predsjednika Ustavnog suda, gospodina Miroslava Šeparovića, koju su prenijeli mediji, predsjednik Ustavnoga suda je izjavio da je akcija sindikata legitimna, ali je legitimno i da vlada svojim aktivnostima objašnjava do čega bi sindikalna aktivnost dovela.


U istoj izjavi predsjednik Ustavnoga suda dodao je da je prema kodeksu dobre prakse Venecijanske komisije, koja daje preporuke i savjete koji nisu obvezni, ali one djeluju snagom svog autoriteta, razvidno da vlada ima pravo informirati građane i emitirati spotove plaćene javnim novcem. To je zbog toga, dodao je predsjednik Ustavnog suda, “što, u načelu, vlada i nema druge izvore sredstava nego proračunska”.


Izjavio je i da je legitimno da vlada emitira spotove plaćene javnim novcem u ovoj situaciji kada se još prikupljaju potpisi, kada još nije jasno hoće li će se potpisi skupiti, kada se ne zna hoće li biti referenduma te je li pitanje u skladu s Ustavom.


“S druge strane, radi se o političkoj utakmici, izbori su u tijeku i normalno je da politički akteri pokušavaju poentirati na tome i to je legitimno. To Ustavni sud uvažava“, izjavio je predsjednik Ustavnog suda. U svojim ranijim medijskim nastupima na isto je ukazivao i ministar Marko Pavić, kažu u Ministarstvu.


Dodaju da je u jučerašnjoj izjavi za medije ministar Pavić  naglasio da je referendum demokratsko pravo i da ga Vlada podupire.


– Ministar je naglasio da je informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi kontinuirana i provodi se od listopada 2018. godine s ciljem informiranja građana o cjelovitoj mirovinskoj reformi.


Informativna kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi u potpunosti je transparentna. Kreativni sadržaj osmislio je tim Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i nismo koristili vanjske agencije, a ilustracije i animaciju triju TV spotova napravio je hrvatski animator Misch. Zakup prostora u medijima napravljen je po uobičajenim uvjetima. Za prethodnu fazu kampanje sindikatima i ostaloj zainteresiranoj javnosti poslali smo svu dokumentaciju i račune te ćemo isto napraviti i nakon ove faze kampanje. To je transparentan način na koji Vlada informira svoje građane o mirovinskoj reformi.


Još jednom ističemo da je referendum demokratsko pravo, ali Vlada je dužna kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodi i što one donose. U trenutku dok se ne zna hoće li biti referenduma, legitimno je da Vlada informira građane o tome do čega bi dovela ova sindikalna inicijativa, priopćili su iz Ministarstva.