Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Pripreme za izbore 2019.

Uskoro odluka o 12. eurozastupniku iz Hrvatske

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2017. u 19:37 2017-11-29T19:37:07+01:00

očekuje se da će Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta na sjednici u prosincu usvojiti izvješće o budućem sastavu Europskog parlamenta kojim je predviđeno da pojedine zemlje članice EU-a, među kojima i Hrvatska, u sljedećem mandatu EU parlamenta imaju više zastupnika nego dosad

ZAGREB  Hoće li hrvatski birači na izborima za Europski parlament 2019. godine ponovno birati 12 umjesto 11 zastupnika, trebalo bi biti jasnije za desetak dana.Prema našim informacijama, očekuje se da će Odbor za ustavna pitanja Europskog parlamenta na sjednici u prosincu usvojiti izvješće o budućem sastavu Europskog parlamenta kojim je predviđeno da pojedine zemlje članice EU-a, među kojima i Hrvatska, u sljedećem mandatu EU parlamenta imaju više zastupnika nego dosad. Hrvatska je na prvim izborima za EU parlament 2013. godine, uoči ulaska u EU, birala 12 zastupnika. No, kasnije je broj zastupnika korigiran kako bi bio u skladu s Lisabonskim ugovorom koji je ukupan broj zastupničkih mjesta limitirao na 751. Da bi se to ispunilo, neke države, poput Hrvatske, ostale su bez jednog ili više eurozastupnika. 

Budući da Velika Britanija napušta EU, potrebno je ponovno raspodijeliti mjesta u Europskom parlamentu. Međutim, umjesto da zemlje članice među sobom podijele 73 zastupnička mjesta koja pripadaju Britaniji, predloženo je da se ukupan broj eurozastupnika smanji na 700, a da se među članicama preraspodjele samo 22 britanska mandata.

Hrvatska bi se, dakle, prema tom prijedlogu vratila na 12 zastupnika u Europskom parlamentu u razdoblju od 2019. do 2024. godine. Trenutno su u tijeku završni pregovori među političkim grupacijama o toj preraspodjeli, a očekuje se da će prijedlog biti prihvaćen. Nakon nadležnog Odbora, novi sastav parlamenta mora biti potvrđen i na plenarnoj sjednici. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.